A szexfüggőség csak a jéghegy csúcsa

2020. július 15.
A szexfüggőség nem egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nagyon szereti a szexet és sokat akar belőle. Egyfajta kényszeres viselkedési zavar, amely sokkal komolyabb egészségügyi problémákra utalhat.

Félrevezető az a közkeletű kifejezés, amelyet a médiában is gyakran hallunk: szexfüggőség. Ez a viselkedési zavar ugyanis a szó szoros értelmében nem függőség, mint például a drogaddikció vagy az alkoholizmus. A kényszeres szexuális viselkedés azonban, amelyet a köznyelv szexfüggőségnek nevez, még jelenleg is kutatás tárgya, ám az egyértelmű, hogy a kezelése szükségszerű.

Fotó: Dainis Graveris/SexualAlpha

Nem a szó orvosi értelmében addikció

„A szex az agyunk jutalmazó rendszerét aktiválja, a dopamin nevű hormon termelődését váltja ki. Ha valaki nem szexel, többet akar, mert örömet okoz” – magyarázta Gail Saltz, a New York-i Presibeteriánus Kórház pszichiáterprofesszora. Ez az érzés azonban normális. Akik magukat szexfüggőnek vallják, általában csak rendkívül erősen vágynak a szexuális együttlétre, ám ezek az érzések nem azonosak azzal a pszichológiai függőséggel, amit a drog vagy az alkohol kivált. 

Mivel az agyban nem vált ki olyan kémiai folyamatokat a szex, mint az alkohol vagy a drog (az adott anyag nem helyettesíti az agyunk által termelt dopamint), és olyan fizikai elvonási tüneteket sem produkálnak a betegek, mint a drog vagy az alkohol hiányakor, ezért a szexfüggőséget nem is sorolják a mentális betegségek közé. 

Nem feltétlenül jelent sok szexet

Még csak az sem igaz a szakemberek szerint, hogy a szexfüggőség egyenlő lenne a túlzott szexuális aktivitással, szabados életmóddal. „Sőt, a legtöbb szexfüggő személy vallásos vagy konzervatív kulturális háttérrel rendelkezik, és nehézségei vannak a szexualitással” – mondta a pszichiáter. 

Egy 2020-as kutatásban 3500 embert vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy a vallásos és konzervatív erkölcsi szabályok növelik a pornófüggőség kialakulásának esélyét. Emellett akkor is nagyobb aggodalmat vált ki a felnőtt filmek megtekintése az ilyen kulturális háttérrel rendelkező személyeknél, ha pontosan ugyanannyi pornófilmet néznek, mint a kevésbé vallásosak. Fontos megjegyezni, hogy a pornófüggőség teljesen más, mint a szexfüggőség, ám a szégyenérzet és a bűntudat hasonló okokra vezethető vissza mindkettő esetében. 

„Minél több belső szégyen és konfliktus övezi valakinek a szexuális vágyait, annál valószínűbb, hogy problémái lesznek a szexuális viselkedésének kontrollálásával” – mutatott rá Saltz. 

Miért probléma a kényszeres viselkedés?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szexuális viselkedési zavarok közé sorolja a túlzott szexuális étvágyat és a kényszeres szexuális viselkedészavart, vékony határvonalat húzva a magas szexuális aktivitás és a szexuális zavar közé.

Ez a való életben azt jelenti, hogy „míg valaki sok partnerrel és gyakran szexel, ám ez nem befolyásolja a munkáját és a kapcsolatait, úgy ez a viselkedés nem tekinthető diszfunkciónak” – magyarázta a pszichiáter. A kényszeres szexuális viselkedés akkor válik zavarrá, ha emiatt valaki nem úgy éli a mindennapi életét, ahogy akarná. 

A szexuális viselkedési zavar tünetei szerteágazóak lehetnek:

  • Folyamatosan a szexre gondol.
  • Nem törődik a szexuális viselkedésének kockázataival, a terhességgel és a szexuális úton terjedő betegségekkel.
  • A szexualitást a munkája elé helyezi.
  • Képtelen a monogámiára.
  • Nem érdeklik más hobbik.
  • Pénze nagy részét a szexre költi.

Egy 2014-es tanulmány szerint a társadalom 3-6 százaléka küzd hiperszexualitással, mint amilyen például a napi többórás pornónézés és a napi többszöri szexuális aktus.

Nem is a szexfüggőséget kell kezelni?

Ha valakinél a szexfüggőséget diagnosztizálják, a viselkedése gyakran több mentális betegség következménye csupán. Egy 2013-as kutatás szerint a szexfüggőséggel kezletek 90 százalékánál legalább egy másik mentális zavar húzódott meg a háttérben. 

„A borderline személyiségzavar, depresszió, szorongásos zavarok és más kényszeres zavarok esetében is megmutatkozhat szexuális viselkedészavar mint tünet” – mutatott rá a pszichiáter. Ám bármi is álljon a hátterében – mentális zavar vagy az emberben dúló kulturális feszültségek –, szakemberre van szükség a kezelésére.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash Kiemelt kép: Dainis Graveris/SexualAlpha