Pisilési inger szex közben: ezek lehetnek az okok

2019. december 21.
A szex közbeni vizelési inger egy bizonyos fokig teljesen normális érzés, mely nagyon sok nőnél előfordul és alapvetően nem kell kórokot keresnünk a hátterében. Sőt, egyes kutatók szerint a nem is minden esetben vizelet távozik ilyenkor, hanem az öröm fizikai megnyilvánulása, női ejakuláció jelentkezik együttlét közben. Ugyanakkor vannak bizonyos állapotok, amikre igenis fontos ügyelnünk, mert urológiai betegségeket is jelezhetnek nekünk!

Miért érezzük az ingert?

A szex közbeni vizelési inger legkézenfekvőbb oka, hogy aktus közben a pénisz, esetleg a szexjátékszer vagy a különböző pozíciók nyomást gyakorolnak a húgyhólyagra, amelynek – ha már közepesen telt – ez a plusz nyomás elegendő ahhoz, hogy erős vizelési ingert érezzünk.

Számít a medencefenéki izomzat állapota

A meggyengült, illetve a túl feszes medencefenéki izomzat is hajlamosíthat fokozott vizelési ingerre szexuális együttlét közben. Ilyen esetben sokszor előfordul, hogy egyébként is egy gyakori és/vagy sürgető vizelési inger áll fenn,  ami szex közben még tovább fokozódhat. Súlyosabb esetben nemcsak vizelési inger, hanem akaratlan vizeletvesztés (vizeletinkontinencia) is előfordulhat. Megfigyelhető, hogy ha a vizeletvesztés a behatoláskor történik, akkor az inkább az inkontinencia stressz típusával, ha orgazmus közben, akkor az inkább a késztetéses típusával áll összefüggésben.

A legvalószínűbb: a fertőzés

Ha korábban nem volt szex közbeni erős inger vagy akár vizeletvesztés, de időközben jelentkezett és fiatal az illető, akkor a legvalószínűbb, hogy azt egy kisfokú húgyhólyaggyulladás okozza, fertőzéses háttérrel. Ha a húgycsőnyílás körül, vagy vizeletürítéskor égő-csípő érzés jelentkezik, esetleg véres-gennyes a vizelet, kellemetlen szagú, főleg ha láz és hidegrázás is társul hozzá, akkor ezek mind indokolják az orvosi vizsgálatot – utóbbi esetben minél hamarabb!

A hüvelyszárazság is gond lehet

Emellett előfordulhat, hogy eleve fennáll egy hüvelyszárazság – például hormonális okokból menopauzában vagy szoptatás alatt – ami alapvetően fokozhatja a húgycső-irritációt. Erre a szex még rátehet egy lapáttal. Akinél ez a probléma áll fenn, annak már csak a bőségesebb mennyiségben használt síkosító is segíthet, illetve meg lehet próbálni a latexmentes óvszereket is. Utóbbiak kicsit magasabb árkategóriájúak, de ha van rá mód, érdemes tenni egy próbát. Ha nem javul a helyzet, ilyen esetekben is javasolt az urológiai, urogynekológiai kivizsgálás. Van, aki rendszeresen, de kizárólag orgazmus előtt érzi, hogy nagyon kell pisilnie, ilyenkor nincs igazán teendő.

Női ejakuláció is lehet a vizelettávozás

Érdemes megemlíteni még a női ejakuláció kérdéskörét. Több nő tapasztalja, hogy (elsősorban) hüvelyi orgazmus közben valamilyen folyadék távozik a hüvelyéből. Egyes szakemberek szerint ez csak normál vizelet, még akkor is, ha nem tűnik annak, mivel a friss és nagyon híg vizelet szinte szagtalan és színtelen is lehet. Ugyanakkor többen azon az állásponton vannak, hogy a női ejakuláció teljesen valós jelenség, így ilyenkor nem vizeletről van szó.

Amennyiben semmilyen kóros állapot nincs a háttérben, tanácsolható, hogy szex előtt mindenképp pisiljünk. Ha ezzel együtt is azt tapasztaljuk, hogy nem múlik az inger, akkor is igyekezzünk a lehető legkevésbé stresszelni ezen. Ha a szex közben nedvessé váló ágynemű zavaró, akkor terítsünk le magunk alá egy törölközőt.

A torna segíthet

Az ideális esetben gyógytornász által betanított és kontrollált medencefenék-tornával a stresszinkontinencián, az ezzel szorosan összefüggő meggyengült medencefenéki izomzaton, de a túl feszes medencefenéken is lehet segíteni, de teljesen egészséges nőknek is fontos ezekre az izmokra odafigyelni és ezzel megelőzni a későbbi esetleges problémákat, nem beszélve arról, hogy a jól működő és tudatosan mozgatható medencefenék a szexuális életet is intenzívebbé, színesebbé teheti.

Fotó: Getty Images