A home office megváltoztatja a szexuális életet

2020. március 02.
Otthonról dolgozni kényelmes. Ám a home office-nak – azon túl, hogy megvannak az egyértelmű előnyei – lehetnek hátulütői is. Például megváltoztathatja a szexuális életet és párkapcsolatot is. A jó hír, hogy nem csak negatív irányba. De mit tehetünk, hogy a mérleg nyelve a pozitív irányba billenjen?

Egyértelmű, hogy amikor valaki egyre többször dolgozik otthonról, azt a pozitív változások reményében teszi. Nagy lépés, nem kétséges, ám hogyan hat valójában a párkapcsolatra és a szexuális életre a home office?


Az emberek nagyobbik része úgy véli, hogy a home office javította a szexuális életüket – derült ki a FlexJobs karrieroldal által végzett kutatásból, amelyben közel négyezer személyt kérdeztek meg a témában. A válaszadók 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy javult a szexuális életük, és előnyösen befolyásolta a párkapcsolatukat, amikor otthonról kezdtek dolgozni. Sőt, 80 százalékuk egyenesen úgy véli, hogy a rugalmas munka segíthet abban, hogy még figyelmesebbek lehessenek a párjukkal. Ám a párterapeuták és párkapcsolati coach-ok szerint sajnos a helyzet korántsem ilyen egyértelmű.

Előnyök és hátrányok

Az előnyök egyértelműek. Az irodán kívülről dolgozni azt jelenti, hogy több időt tölthetünk a partnerünkkel, szabadabban intézhetjük az ügyeinket, randizhatunk a párunkkal ebédidőben. „A spontán szex napközben, amikor a gyerekek iskolában, óvodában vannak, a legnagyobb előnye a home office-nak a szülők szerint, hiszen estére már gyakran kimerültek a napi teendőktől és a gyerekekkel töltött délutántól, lefekvés után már kisebb eséllyel vágynak az intim együttlétre” – mondta Sari Cooper szexuálterapeuta.

A határok a munka és magánélet feladatai között elmosódhatnak a home office alatt. 

Ám egyensúlyozni a home office és a házimunka között nem is olyan egyszerű. Ramani Durvasula pszichológus szerint gyakran arra a szülőre marad például a házimunka elvégzése is – a saját munkahelyi feladatain kívül –, aki otthonról dolgozik. Ez könnyen stresszt, feszültséget és párkapcsolati konfliktusokat generálhat.

Ugyanilyen nehéz meghatározni azt is, mikor ér véget ténylegesen a munkaidő. Ha valaki nagyrészt otthonról dolgozik és egyedül van, a munkanap végén szívesen menne emberek közé, mozdulna ki, míg a párnak az a fele, aki az irodában tette a dolgát egész nap, nagy valószínűséggel alig várja, hogy hazaérjen. Ez akár bizalmi válságot is okozhat a kapcsolatban, ha a home office-ban dolgozó fél gyakran megy el esténként otthonról párja nélkül. A bizalmatlanság pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy lecsökkenjen a szexuális együttlétek száma a párkapcsolatban.

Nagy veszélye a home office-nak az úgynevezett melegítőnadrág-paradoxon kialakulása is. Aki otthonról dolgozik – cseppet sem elítélhető módon – igyekszik kihasználni annak előnyeit is, hogy nem kell felöltöznie rendesen, és akár egész nap pizsamában végzi a feladatait. Ez egyrészt nagyon kényelmes, ám ha nem érezzük magunkat csinosnak, kívánatosnak, az szintén kihathat a szexuális életünkre.

Hogyan javítsuk a párkapcsolatot?

Hogy a home office-nak az előnyei legyenek túlsúlyban, egy kis odafigyeléssel és a szakemberek tanácsainak megfogadásával akár még javíthatunk is a szexuális életünkön.


Legyen napirendünk. Bár a home office-nak az a lényege, hogy minél rugalmasabban dolgozhassunk, határozzuk meg, mettől meddig tart a munkanap. Ha a párunk irodai munkabeosztás szerint dolgozik, mi viszont a délelőttöt átalusszuk, és javában dolgozunk még, mikor ő délután hazatér, nem lesznek kapcsolódási pontok a napunkban. Célszerű, ha megpróbálunk mi is tartani egy rugalmas, ám normál menetrendet a munkánkkal.

Osszuk fel a házimunkát. Akár egy közös naptárt is létrehozhatunk, amelyben a gyerekek és a ház körüli tennivalókat, elintézendő ügyeket megoszthatjuk egymással. Nem jó, ha minden teendő az otthonról dolgozó félre marad, hiszen neki ugyanúgy vannak munkahelyi kötelességei.

Mozduljunk ki. Az otthonunkon belül is határozzuk meg, melyik helyiségben, melyik sarokban van a munkaállomásunk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a munkáról szóljon az egész életünk – fizikailag és lelkileg egyaránt. Emellett ügyeljünk arra is, hogy időről időre hagyjuk el a lakást a nap folyamán néhányszor. Dolgozzunk egy parkból vagy egy kávézóból egyszer egy héten. Ennek különösen akkor lehet jó hatása, ha egy pár mindkét tagja otthonról dolgozik. A távol töltött idő szükséges ahhoz, hogy fokozza a szexuális izgalmat a felek között.

Öltözzünk fel. Akármilyen csábító, hogy az egész napot kényelmes pizsamában töltsük, végezzük el a reggeli készülődést majdnem ugyanúgy, mintha be kellene mennünk az irodába. Sokkal produktívabbnak és szexibbnek érezzük magunkat tőle.

Kommunikáció mindenek felett. Legyünk tisztában az elvárásainkkal, és azzal, mit várhatunk el reálisan. Ha más is van otthon rajtunk kívül, szóljunk, ha valami zavar, ha valami hangos, hiszen senki sem gondolatolvasó. Megbeszélhetjük, hogy ha bezárjuk az ajtót, az azt jelenti, hogy most még nagyobb nyugalomra van szükségünk, és senki se zavarjon. De a legfontosabb a szakember szerint, hogy kommunikáljunk egymással minél többet.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash