Online segítség a leszokáshoz

2019. december 21. |

Magyarországon a függőségről legtöbben az alkoholizmusra gondolunk, pedig egyre többen és egyre fiatalabb korban szoknak rá gyógyszerekre, valamint sokan küzdenek viselkedési függőségekkel (például étkezési zavarok, társfüggőség) is. Egy új, online hozzáférhető program a felépülés első 90 napjára nyújt segítséget.

Külföldön élő magyarok, vagy vidéken élők, akik nehezen tudják megoldani, hogy bejárjanak a legközelebbi nagyobb városba, illetve azok, akik már sejtik, hogy valamilyen függőségtől szenvednek, de még nem biztosak benne, vagy a szégyenérzet miatt nem mernek személyesen segítséget kérni – rájuk gondoltak a 90 Lépés online program megalkotói. A feliratkozók minden nap, reggel 6 órakor kapnak egy videoüzenetet, amiben elsőként egy szakember szól hozzájuk majd pedig egy vagy több olyan érintett – már hosszú ideje tiszta függők –, akik megosztják saját történeteiket.

Az alkohol- és kábítószerfüggők mellett egyre több a gyógyszerfüggő (már a tizenévesek körében is), illetve nagyon sokan lesznek viselkedési függök – utóbbi csoportba tartoznak a társfüggők, az étkezési zavarokkal küzdők, a munkafüggők, a telefonfüggők és a pornófüggők is, tudtuk meg Vajna Réka addiktológiai konzulenstől, a Magadért Alapítvány “A HELY” szakemberétől. Az online elérhető 90 Lépés program minden függőségben segíthet elindulni a gyógyulás útján.

„Kezdeti segítséget nyújtunk az első három hónaphoz, de ez nem maga a felépülés, az egy nagyon hosszú folyamat – mondja a szakember, aki maga is érintett: több mint 20 évig küzdött étkezési zavarral, valamint munkafüggőséggel, testedzés-függőséggel és nikotinfüggőséggel. – Nekem nagyon jó lett volna egy ilyen online felület, hiszen nehéz megtenni az első lépéseket.”

A videoüzenetekben megszólalók 30-44 évesek, három férfi és egy nő, ők alkohol- és kábítószer-függőséggel küzdöttek, és felépülésük során keresztfüggőségként különféle viselkedésfüggőség is kialakult náluk. Mindegyikőjük más utat járt be, a program résztvevői felismerhetik általuk, hogy nincsenek egyedül, sokan fogják úgy érezni, hogy szinte ugyanazokon a helyzeteken mennek / mentek keresztül. Már érkeztek visszajelzések a programról, és a kipróbálók azt mondták, hogy sok felismerést hozott számukra a 90 Lépés. „Ha van rálátása, felismerése, az már egy jó alap” – mondja a szakember. A 90 napos online program végeztével – legjobb esetben – az érintett folytatja a felépülést, ami történhet egyéni vagy csoportos módon is, vagy akár egy bentlakásos intézményben. Ez persze részben pénzkérdés is, de az anonim csoportok például a mindenhol ingyenesek.

Mit tehet egy függő családtagja, barátja? A szakember szerint legjobb csak felhívni az érintett figyelmét, hogy olvastunk, hallottunk egy programról, lehetőségről, a többit már a függő döntésére kell bízni. A hozzátartozóknak amúgy fontos szerepük van a teljes folyamatban, számukra is léteznek csoportok, hogy megtanulják, hogy hogyan tudnak jól segíteni.  A 90 Lépés online program – napi 300 Ft-ért– elérhető mindenki számára.

Bővebb információ: 90lepes.hu

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Hogyan jutottam el odáig, hogy már nem tudnak felhúzni az emberek? idegesség

Hogyan jutottam el odáig, hogy már nem tudnak felhúzni az emberek?