Online segítség a leszokáshoz

2019. december 21.
Magyarországon a függőségről legtöbben az alkoholizmusra gondolunk, pedig egyre többen és egyre fiatalabb korban szoknak rá gyógyszerekre, valamint sokan küzdenek viselkedési függőségekkel (például étkezési zavarok, társfüggőség) is. Egy új, online hozzáférhető program a felépülés első 90 napjára nyújt segítséget.

Külföldön élő magyarok, vagy vidéken élők, akik nehezen tudják megoldani, hogy bejárjanak a legközelebbi nagyobb városba, illetve azok, akik már sejtik, hogy valamilyen függőségtől szenvednek, de még nem biztosak benne, vagy a szégyenérzet miatt nem mernek személyesen segítséget kérni – rájuk gondoltak a 90 Lépés online program megalkotói. A feliratkozók minden nap, reggel 6 órakor kapnak egy videoüzenetet, amiben elsőként egy szakember szól hozzájuk majd pedig egy vagy több olyan érintett – már hosszú ideje tiszta függők –, akik megosztják saját történeteiket.

Az alkohol- és kábítószerfüggők mellett egyre több a gyógyszerfüggő (már a tizenévesek körében is), illetve nagyon sokan lesznek viselkedési függök – utóbbi csoportba tartoznak a társfüggők, az étkezési zavarokkal küzdők, a munkafüggők, a telefonfüggők és a pornófüggők is, tudtuk meg Vajna Réka addiktológiai konzulenstől, a Magadért Alapítvány „A HELY” szakemberétől. Az online elérhető 90 Lépés program minden függőségben segíthet elindulni a gyógyulás útján.

„Kezdeti segítséget nyújtunk az első három hónaphoz, de ez nem maga a felépülés, az egy nagyon hosszú folyamat – mondja a szakember, aki maga is érintett: több mint 20 évig küzdött étkezési zavarral, valamint munkafüggőséggel, testedzés-függőséggel és nikotinfüggőséggel. – Nekem nagyon jó lett volna egy ilyen online felület, hiszen nehéz megtenni az első lépéseket.”

A videoüzenetekben megszólalók 30-44 évesek, három férfi és egy nő, ők alkohol- és kábítószer-függőséggel küzdöttek, és felépülésük során keresztfüggőségként különféle viselkedésfüggőség is kialakult náluk. Mindegyikőjük más utat járt be, a program résztvevői felismerhetik általuk, hogy nincsenek egyedül, sokan fogják úgy érezni, hogy szinte ugyanazokon a helyzeteken mennek / mentek keresztül. Már érkeztek visszajelzések a programról, és a kipróbálók azt mondták, hogy sok felismerést hozott számukra a 90 Lépés. „Ha van rálátása, felismerése, az már egy jó alap” – mondja a szakember. A 90 napos online program végeztével – legjobb esetben – az érintett folytatja a felépülést, ami történhet egyéni vagy csoportos módon is, vagy akár egy bentlakásos intézményben. Ez persze részben pénzkérdés is, de az anonim csoportok például a mindenhol ingyenesek.

Mit tehet egy függő családtagja, barátja? A szakember szerint legjobb csak felhívni az érintett figyelmét, hogy olvastunk, hallottunk egy programról, lehetőségről, a többit már a függő döntésére kell bízni. A hozzátartozóknak amúgy fontos szerepük van a teljes folyamatban, számukra is léteznek csoportok, hogy megtanulják, hogy hogyan tudnak jól segíteni.  A 90 Lépés online program – napi 300 Ft-ért– elérhető mindenki számára.

Bővebb információ: 90lepes.hu

Fotó: Getty Images