Akik felkapcsolják a villanyt – a nárcizmus szakértői

2020. augusztus 25.
Online workshopok, szókimondó Facebook-posztok, a témára specializálódott coachok – rengeteg újfajta segítséget kapnak azok, akik úgy érzik, hogy egy nárcisztikus csapdájában vergődnek. Miért izgat ennyi szakértőt ez a téma, hogyan segítenek? És persze a kihagyhatatlan kérdés: melyek a legfontosabb tanácsaik?

„Sziasztok, Barbara vagyok, a Nárcisz Coach” – így kezdi minden bejelentkezését a YouTube-on Gyura Barbara, akihez szinte kizárólag a nárcisztikusok „áldozatai”, illetve nárcisztikusok járnak, utóbbiak persze jóval kevesebben vannak, hiszen ők többnyire nincsenek tudatában azzal, hogy valami probléma lenne velük. „Amikor négy-öt évvel ezelőtt elkezdtem ezzel foglalkozni, egy olyan statisztikát olvastam, miszerint a családok 96 százaléka diszfunkcionális, vagyis alig akad olyan család, ahol a tagok egészséges gyerekkori mintákat hoznak magukkal, és ők maguk is teljesen egészséges kapcsolatokat alakítanak ki. A sokfajta sérülés közül az egyik a nárcizmus, ami szerintem egyre több embert érint.”

gyura_barbara

Mielőtt tovább mennénk, fontos tisztázni, hogy a nárcizmus egy széles spektrumon mérhető probléma, a legenyhébb foka tulajdonképpen csak erős önérvényesítési képességben nyilvánul meg, középen vannak, akik bizonyos nárcisztikus jegyeket mutatnak, és a legsúlyosabb – egyben legritkább – szint a nárcisztikus személyiségzavar. De megkülönböztetik a grandiózus és a rejtett nárcisztikust is, előbbinek kifejezett igénye van a csodálatra, míg az utóbbi szorongó és introvertált. Általános ismérv a saját fontosságérzetnek az eltúlzottsága, a figyelemre való igény és az empátiának a hiánya.

Barbara személyes indíttatásból ásta bele magát ebbe a témába, egy szoros baráti kapcsolata szűnt meg egyik napról a másikra, számára teljesen érthetetlen okokból. „Először persze magamban kerestem a hibát, aztán sok kutatás, tanulás után felismertem, hogy a nekem hátat fordító barátom nárcisztikus – és elkövettem azt az elég tipikus hibát is, hogy felhívtam, és elmondtam neki, mire jutottam. Nem érdekelte ez az egész, és azóta sincs közöttünk kapcsolat.”

Ezt olvastad már?

2015-16 környékén még alig talált a témával foglalkozó, magyar nyelvű videót az interneten, ezért is döntött úgy, hogy YouTube-csatornát indít, ahol számos különböző élethelyzetet vesz végig, így próbál segíteni azoknak, akiknek megnehezíti az életét egy nárcisztikus. A Facebookon – közel négyezer tagot számláló – zárt csoportot is felépített, ahol az érintettek egymásnak is segítenek, és persze személyes (mostanában inkább online) egyéni konzultációra is van nála lehetőség. „Rengeteg e-mailt kapok érintettektől, hogy a segítségemmel ismerték fel, hogy egy leértékelő, lelkileg bántalmazó kapcsolatban élnek.” A zárt csoportból jellemzően egy bizonyos idő után sokan kilépnek, talán azért, mert sikerült túllépniük a helyzeten, vagy egyszerűen már nem akarják tovább olvasni mások panaszait, ez egy természetes folyamat, mondja a coach.

A Marie Claire szeptemberi számából nemcsak azt tudhatod meg, hogy Bánki György pszichiáter, a téma legismertebb hazai szakértője miként vélekedik a nácizmusról, de elolvashatod Bihari Viktória humorista személyes tapasztalatait is.

Fotó: Profimédia