Lehet boldog házassága egy nárcisztikusnak?

2020. november 21.
A nárcisztikus személyiségzavarral élő embereknek a külvilág felé mutatott képük alapján úgy tűnhet, minden összejött. Sikeres karrier, boldog házasság. Ám valóban hihetünk a képeknek, amin kéz a kézben szaladnak a tengerparton, boldogan nevetnek össze párjukkal egy különleges vacsora mellett, vagy éppen megújítják a család és barátok előtt a házassági fogadalmukat? Lehet boldog egy nárcisztikus ember házassága?

A pszichológusok szerint a válasz szinte kivétel nélkül nem. A képek és a pár kifelé mutatott viselkedése egy dolog, a sokkal kevésbé vonzó dolgok a színfalak mögött történnek. Az udvarlási fázison túljutva, minden párkapcsolatban, ahol valamelyik fél nárcisztikus személyiségjegyeket mutat, megjelenik a visszaélés valamilyen formája és a jókora adag feszültség. Mivel az emberek és a nárcisztikus személyek is különbözőek, így minden párnak máshogy okoz szenvedést ez a viselkedési zavar. A minta azonban, ahogy ez bekúszik az életükbe, szinte minden alkalommal azonos. 

A nárcisztikus fél általában semmiségek miatt generál vitákat, sértő dolgokat vág a párja fejéhez, irányítani akarja. Gyakran mondanak és tesznek olyat, amiről tudják, hogy a másiknak fájdalmat okoz. Ám még ha ilyen szörnyűséges dolgok nem is történnek, a nárcisztikus személy figyelmen kívül hagyja párja kéréseit, igényét, nem mutat tiszteletet a másik teljesítménye felé. Az ígéreteik felett nagyvonalúan elsiklanak, legyen szó a házassági esküről vagy éppen arról, hogy aznap korán hazaérnek vacsorára. Nem vállalnak semmilyen szinten felelősséget párjuk boldogtalansága miatt. Akár hazudnak, újraírják a történeteket, megcsavarják az igazságot és a másik felet hibáztatják. Minden más fontosabb számukra az adott pillanatban, mint a valóság és a párjuk boldogsága. 

Miért tűnnek olyan boldognak a párok?

Azért tűnhetnek mégis boldognak ezek a párok, mert egyikük vagy mindketten tettetik, hogy minden a legnagyobb rendben. A látszat fenntartására pedig megvannak az okaik. 

  • A nárcisztikus személynek szüksége van a tökéletes(nek látszó) kapcsolatra a sikeresség képéhez.
  • A nem nárcisztikus fél úgy érezheti, ha elhagyja párját, az nyilvános megszégyenüléssel járna, így inkább színlel.
  • Ami még rosszabb, ha a nem nárcisztikus fél bárkinek elmondani az igazságot a párkapcsolatáról.

Olvastad már?

Sokan még nem állnak készen ebben a helyzetben arra, hogy elhagyják párjukat, különösen ha bántalmazó is a kapcsolat. Számos okból maradnak az emberek benne egy számukra rossz kapcsolatban: hiányoznak az alapok, félnek az egyedülléttől, anyagi függőség, vallási okokból vagy egyszerűen a gyerekek miatt maradnak együtt. A nárcisztikus személlyel élők gyakran rettegnek a konfliktusoktól, így inkább próbálják ignorálni a párjuk viselkedését. Ráadásul, ha a nárcisztikus személy jól funkcionál, akár még boldog időszakok is lehetnek a kapcsolatban.

A házastárs dilemmája
Ha a nem nárcisztikus fél úgy döntött, hogy folytatni akarja a kapcsolatot, megtanulja figyelmen kívül hagyni a párja viselkedését. Ám ez az elkerülő taktika sok esetben inkább csak olaj a tűzre, és a nárcisztikus fél úgy érezheti, ez feljogosítja arra, hogy még inkább átvegye a kontrollt párja élete felett.

Elmondani az igazságot a kapcsolatunkról a barátoknak és a családnak nagyon kínos lehet. Nehéz elmagyarázni valakinek, aki sohasem élt együtt nárcisztikus személlyel, milyen érzés. Ráadásul a kívülállók gyakran kedves és elbűvölő személynek látják. Ha pedig sikerül is elmagyaráznunk, az emberek nem értik, miért nem hagyjuk el őket csak úgy, ha annyira rosszul érezzük magunkat vele. Attól függően, milyen típusú nárcisztikussal élnek együtt, a házastársaknak különböző dilemmával kell szembenéznie. 

Az exhibicionista nárcisztikus Amikor a párja nem szentel elég figyelmet a szeszélyeinek és igényeinek, dühbe gurulnak. Sosem tartják be ígéreteiket, csak akkor, ha valami olyan dologgal kapcsolatos, ami számukra is előnnyel jár. Más esetben egyszerűen elfelejtik vagy letagadják, mintha sosem történt volna meg. 

A rejtett nárcisztikus Az exhibicionista nárcisztikusokkal ellentétben a rejtett nárcisztikusok inkább kerülik a nyílt konfrontációt, sokkal bizonytalanabbak. Szívesen állítják be magukat áldozatnak. Gyakran túloznak, kiragadják a dolgokat az összefüggéseiből, hogy a saját nézőpontjukat igazolják. 

A gonosz nárcisztikus A legveszélyesebb személyiségtípus szinte mindig erőszakos, kontrolláló és bántalmazó. Amíg van egy kis önbecsülése párjuknak, menekül tőlük. Ha nem teszi, összetörve, önbizalom nélkül már tettetni sem tudják, hogy boldogok egy ilyen ember mellett. 

Dr. Elinor Greenberg pszichológus szerint a nárcisztikus személyek nem képesek boldog házasságra a szónak abban az értelmében, amit a köznyelv normális vagy boldog házasságnak nevez. Ha a kapcsolat működik, azt a nem nárcisztikus személy működteti, akinek hatalmas önbecsülésre, alkalmazkodóképességre, stabil energiaforrásokra, amelyekből töltekezhet, és jó okra van szüksége ahhoz, hogy sérülésmentes maradhasson egy ilyen kapcsolatban. 

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash