Így áshatja alá a mérgező férfiasság a párkapcsolatot

2020. november 26.
Bár sokat javult a helyzet a #MeToo mozgalom kezdete óta, ám nagyon lassan alakulnak át a társadalmi sztereotípiák azzal kapcsolatban, hogy kit tartunk férfias férfinak. A domináns, erős, érzelemmentes férfiasság azonban inkább mérgezi a párkapcsolatot, mint építi.

Nem jelent erőszakosságot a mérgező férfiasság, sokkal inkább egy viselkedésmód, amely a mindennapi kommunikációban, a hétköznapok ügyeihez való hozzáállásban nyilvánul meg, még látszólag szerető párkapcsolatban is. Nem is feltétlenül szándékos: a férfiakba olyan mélyen épült be a férfiassággal kapcsolatos sztereotípia az évszázadok alatt, hogy nincs tudatában igaziból egyik fél sem, hogy a maszkulinitás ilyen kritériumai mérgező hatással vannak a párkapcsolatra. Jacqueline Mendez család- és párkapcsolati terapeuta elmondta, melyik a négy legfőbb megnyilvánulási formája a mérgező férfiasságnak egy párkapcsolatban, amelyen együtt sokat lehet javítani, ha felismerik.

mergezo-ferfiassag-parkapcsolat

A pénzügyek feletti irányítás

A párterápiás szakember szerint az egyik leggyakoribb jele a mérgező férfiasságnak, ha valaki minden pénzügyekkel kapcsolatos kérdést irányítani akar. „Ha a férfi vásárolni akar egy motorbiciklit, elmegy, és vesz egy motorbiciklit. Ám ha a nő akar venni magának valamit, előbb a gyerekeknek kell beszereznie minden szükségest, ki kell gazdálkodni a háztartás kiadásait, és csak utána, ha marad valami abból a pénzből, amit a férfi arra a hónapra adott neki, vásárolhat magának is” – vezette le Mendez, miben nyilvánul meg a pénzügyekkel kapcsolatos mérgező logika. Gyakran ezt abba a köntösbe csomagolják, hogy a nőnek kötelessége, és a női sors azt diktálja, hogy ez az anyasággal járó szükségszerű áldozat, amit meg kell hoznia. 

Milyen szituációk és mondatok fordulhatnak elő a pénzügyekkel kapcsolatban egy mérgező férfitól?

  • „Ez az én pénzem, én döntöm el, mire költhesz belőle.” 
  • Ők maguk költhetnek a szórakozásra, ám a nőnek be kell számolniuk róla, hogy a szükséges kiadásokat elintézték, mielőtt a hobbikra áldozhatnának.
  • A nő vásárol a férfinak apró ajándékokat, ám a férfi ilyet sosem tesz viszonzásul.
  • Amikor a nő kifejezi a számlákkal kapcsolatos aggodalmát, gyakran azt a választ kapja, hogy „emiatt ne aggódj”. Ez kedvességnek és gondoskodásnak tűnhet, ám ha belegondolunk, ezzel kizárja a férfi a nőt a pénzügyi helyzetük megismeréséből. 

Olvastad már?

A nő több házimunkát végez (munka mellett)

A klasszikus nemi szerepek azt diktálják, hogy a nő feladata a párkapcsolatban a háztartással kapcsolatos teendők elvégzése – takarítás, főzés, gyereknevelés. Ez azonban a mérgező férfiasság megnyilvánulása is lehet. „Átütemezzük a napirendünket, a munkánkat, hogy legyen időnk a háztartásra” – sorolta Mendez. Ez mind a nők feladata, még akkor is, ha ugyanúgy teljes munkaidős állásuk van, mint a párjuknak. 

Intő jelek, ha:

  • a nő mosogat és főz mindig, akkor is, ha ugyanúgy dolgozik, mint a férfi.
  • a gyereknevelés minden teendője a nőre marad.
  • a nő takarít mindig, a férfi sosem vesz részt benne.
  • felajánlja, hogy elvégez egy-egy házimunkát, ám érzelmi súlyt helyez a nőre, hogy a másik úgy érezze, ő kényszerítette ki, hogy megcsinálják.

Az ő szükségleteik előrébb valók

Szintén az évszázados hagyományokból ered a párkapcsolatokat ma is mérgező hozzáállás, hogy a férfiak szükségletei előrébb valók, mint a nőé. Ez megjelenhet abban például, amikor a nőnek kell lemondani a barátaival való találkozót, mert a férfi másik programot szervezett, az ő kényelmét a nő munkája elé kell helyezni, vagy a férfi karrierje fontosabb, mint a nőé. Ezt a férfiak általában nem érzékelik, hiszen csak a tradicionális nemi szerepek szerint cselekszenek. 

Intő jelek:

  • Azt kéri, hogy a nő mondja le a programjait, hogy együtt legyenek, ám ő sosem törli a megbeszélt találkozókat a nő kedvéért.
  • A nőnek mindig kell, hogy legyen ideje a férfi érzelmi problémáinak meghallgatására, ám a férfinak általában nincs erre energiája.
  • Ha a munkájukról kérdezik a mérgező férfit vagy a napjáról, ők nem kérdeznek vissza, a párjuké hogy telt. 

A nő teste a férfié

Az előbbieknél drasztikusabb megjelenési formája a mérgező férfiasságnak, amikor az a másik testének birtoklásban nyilvánul meg. Bármilyen, a nő testét érintő változtatással, döntéssel kapcsolatban – mit vesz fel, van-e tetoválása, hízik-e vagy fogy, mit eszik – a férfi véleményét kell szem előtt tartania. 

Legyünk óvatosak, ha az alábbiakat mondja a férfi:

  • Negatív vagy lekezelő módon kommentálja, milyen ruhában, sminkben hagyja el a házat a nő.
  • Megvetően nyilatkozik a tetoválásról, piercingről és egyéb testmódosításról, vagy épp ellenkezőleg, arra buzdít, hogy készíttessen egyet a párja, bár nem akar. 
  • Előírja, milyen fogamzásgátló módszert alkalmazzanak a párkapcsolatban.
  • Mindig megjegyzi, ha túl sokat vagy túl keveset eszik szerinte a párja, mennyi testmozgást végez, stb. 

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash