Férfiak, akik a maguk útját járják: egy mérgező férfi mozgalom felemelkedése

2020. szeptember 09.
A Men Going Their Own Way, vagyis a saját útjukat járó férfiak mozgalma a net sötét bugyraiból indult, mára azonban a Fehér Házig is eljutott. A céljuk nem más, mint hogy életüket bármiféle női ráhatás és kapcsolat nélkül éljék.
ferfi-a-sajat-utjan

„A férfiak ébredése, ami megváltoztatja a világot” – ezek az igen drámai szavak fogadják az embert, ha felmerészkedik a maguk útját járó férfiak hivatalos amerikai honlapjára. Aki sosem hallott még a MGTOW-ról (Men Going Their Own Way), és szétnéz egy kicsit az oldalukon, könnyen gondolhatja hogy egy szélsőséges, ám jelentéktelen kis mozgalomról, elvont szektáról van szó. A valóság azonban ennél sokkal ijesztőbb.

A magányos szüzek szektája

De kezdjük is az elején. Az internet egyik legsötétebb bugyrában létezik egy úgynevezett  „manosphere” (férfiszféra), ami különféle férfi felsőbbrendűséget hirdető csoportokat foglal magába.  Vannak köztük férfijogi aktivisták (MRA), a videojátékok férfidominanciáját féltők (Gamergate), a csajozást tanulható készségnek beállító randiguruk (pick-up artists), a nő nélkül maradó incelek, akik a szex újrafelosztását követelik, és persze itt vannak a nőkkel való kapcsolatot elutasító, „saját útjukat járó férfiak” is (MGTOW). Mindegyik csoport más-más célokat tűzött ki maga elé, ám közös pontjuk természetesen így is van: nemcsak, hogy elutasítják a feminizmust, hanem konkrétan a nők emancipációját kiáltják ki minden bajuk forrásának.

Bár vannak olyan saját utas férfiak, akiknek az életmódjukba az egyéjszakás kalandok még beleférnek, vagy néha napján eljárnak prostituáltakhoz, a legtöbben teljes mértékben lemondanak mindenféle szexuális kapcsolatról. A szex nélküli életmód miatt egyébként gyakran még a többi férfi mozgalom is savazni szokta a MGTOW-ket; egy Matt Forney nevű, nyíltan nőgyűlölő és rasszista blogger például csak „a magányos szüzek szektájának” hívja őket.

Meglepően sokan vannak

Ahogy említettük, nem valami eldugott kis netes szektáról van szó. Csak az mgtow.com-nak, tehát a hivatalos amerikai honlapjuknak több mint 33 000 tagja van, a kifejezetten férfiak számára létrehozott fórumaikon pedig több mint 50 000 témáról folytatnak beszélgetéseket – nagyon is aktívan. 790 000 válasz érkezett eddig a legkülönfélébb topikokban: van aki afelől érdeklődik, hogyan lehet a legolcsóbban megúszni egy válást, míg mások egészen bizarr módon arról értekeznek, hogy mennyire undorító a nők vaginája.

Az oldal 25, kifejezetten saját utas férfiaknak ajánlott YouTube-csatornát is felsorol: ezeknek összesen több mint 730 000 követője van, a témában készült videókat pedig már több mint 130 milliószor tekintették meg. Sandman például, aki az egyik legismertebb saját utas YouTuber, az olyan nagy sikerű videóival, mint Az okos férfiak nem házasodnak és a Hogyan állj ellen a filippínó csajoknak? már több mint 90 millió megtekintést gyűjtött össze.

Nők nélkül boldogan

A maguk útját járó férfiak legfőbb hitvallása nagyjából annyi, hogy a modern férfiaknak nincs szükségük nőkre. Már csak azért sincs, mert – mint írják – míg a férfiak a történelem során számos csodás hőstettet hajtottak végre, addig ezeken a hősökön a nők mindvégig csak parazitaként élősködtek. A MGTOW hivatalos honlapjáról az is kiderül, hogy természetesen még maga Jézus Krisztus is saját utas férfi volt…

A maguk útját járó férfiak nemet mondanak a dolgok jelenlegi működésére, a hagyományos családra és a nemi szerepekre. Véleményük szerint a mai világot annyira megfertőzte a feminista métely, hogy a modern, emancipált nőkkel már nem is érdemes sem házasodni, sem gyereket vállalni, vagy bármilyen kapcsolatot kialakítani.

A dolog pikantériája, hogy miközben a saját utas férfiak azt gondolják, hogy életmódjukkal a feminizmusnak és a nőknek intenek be, valójában bizonyos pontokban nagyon is hasonlóan gondolkodnak, mint a feministák. Hiszen tudjuk jól, hogy a feminizmusnak is az az egyik célja, hogy a konzervatív nemi szerepek fellazuljanak, és a családokban a nőkre, valamint férfiakra leosztott feladatok átjárhatóbbá váljanak.

De a MGTOW-ideológia sok esetben egy nagy adag nőgyűlölettel is társul. Mikor például az egyik fórumozó tanácsot kért, mert nem tudta, hogy mit csináljon a terhes barátnőjével, ezt a választ kapta: „Bármit is csinálsz, NE vidd el pezsgőfürdőzni, hogy megünnepeljétek a dolgot. A pezsgőfürdő vetélést okozhat, még a végén elveszítené a babát. Ismétlem: semmilyen körülmény között ne… csináld, amilyen gyorsan csak tudod!” Persze azt nem tudni, hogy ezeket a kommenteket mennyire szabad komolyan venni. Ám függetlenül attól, hogy a poszt írója sokkolni szeretett volna, vagy poénkodni, azt sem lehet tudni, hogy a többi tag mennyire szívleli majd meg a tanácsokat.

A fórumaikat böngészve egyébként nem lehet nem észrevenni a csoport egyik legnagyobb önellentmondását: miközben ezek a férfiak folyamatosan azt hangoztatják, hogy az ő életük nem a nők körül forog, a topikjaikban gyakorlatilag szinte csak a nőkkel foglalkoznak.

A Mátrix után szabadon: hogyan lehet valakiből saját utas?

Ahhoz, hogy egy férfi a saját útját tudja járni, legelőször is „be kell vennie a piros pirulát”, magyarán meg kell látnia a „valóságot”, és fel kell ismernie, hogy gyakorlatilag az egész gonosz világ a férfiak ellen működik… Ha ez megvolt, akkor az oldal szerint a saját utas létnek négy különböző szintjét lehet elérni. Az első szint a hosszú távú párkapcsolatok elutasítását jelenti; a második szint ezt az elutasítást a rövid távú párkapcsolatokra is kiterjeszti. A harmadik szint megköveteli a gazdasági elszakadást, ami azt jelenti, hogy a saját utas férfiaknak arra kell törekedniük, hogy minél kevesebb adót fizessenek. Az adójuk befizetésével ugyanis, ha közvetve is, de olyan társadalmi csoportotokat is támogatnának, akiket egyébként nem szeretnének. Mint például a kivételezett helyzetben lévő alfa férfiakat, vagy az egyedülálló édesanyákat.

A negyedik a társadalom teljes elutasításának a szintje. A cél, hogy a társadalom számára a férfi megszűnjön létezni. Van, aki ezt úgy oldja meg, hogy a korábbi életét hátrahagyva egyszerűen kivonul a vadonba, és megpróbálja valahogy fenntartani magát, mások nem ennyire elszántak, és ezt a kivonulást inkább csak a városi otthonuk négy fala között oldják meg.

Azokat, akik elérik ezt a végső elszigeteltséget, a csoporton belül csak „szellemeknek” hívják, és a fórumokon gyakran legendás történeteket is költenek köréjük. Ám a legtöbb MGTOW már akkor is boldog, ha a második szintet képes elérni.

A férfiakra leselkedő veszély

Az incelekhez hasonlóan a saját utasok is úgy gondolják, hogy a nők közvetlen veszélyt jelentenek a férfiakra. A MGTOW szerint a nők természetükből fakadóan hazugok és hűtlenek, és bármikor készen állnak arra, hogy nemi erőszakkal vádolják meg a férfiakat. Mint mondják, már csak ezért sem éri meg szexuális kapcsolatot kialakítani velük, mert szerintük túl nagy a veszélye annak, hogy később a nők erőszakot hazudjanak…

Bár a saját utas férfiak mozgalma első és második ránézésre is meglehetősen bizarrnak tűnik, a MGTOW valójában sokkal több mint egy furcsa netes közösség tele cölibátust fogadó pasival. A manosphere csoportok közül ugyanis az MGTOW tudott a legsikeresebben átjutni a mainstream kultúrába.

Út a Fehér Házba és a saját utas férfiak győzelme

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke még 2017-ben, a #metoo mozgalomra reagálva nyilatkozott egy meglepőt. Az alelnök azt mondta, hogy annak érdekében, hogy elkerülje a félreérthető helyzeteket, a feleségén kívül soha többé nem fog egy nővel sem együtt vacsorázni, vagy meginni egy italt. Ezzel a kijelentésével pedig az alelnök gyakorlatilag azt mondta, amit az MGTOW: ha a férfiak nem elég körültekintőek, a nők bármikor lecsaphatnak, és hamisan megvádolhatják őket szexuális erőszakkal. A nemi erőszak vádjának elkerülésére Pence szerint tehát az az egyetlen megoldás, ha nem is tartózkodnak a férfiak kettesben egy nővel.

Ezt a vonalat vitte tovább nem sokkal később a magyar származású Sebastian Gorka is, Donald Trump egykori helyettes tanácsadója. A politikus három éve a követezőt posztolta Twitterre: „Ha Harvey Weinstein betartotta volna Pence szabályát a nőkkel való találkozásokra vonatkozóan, akkor szegény nőket senki sem zaklatta volna.” (Itt csak halkan megjegyezzük, hogy a nők teljes ignorálása helyett valószínűleg az is ugyanolyan hasznos lett volna, ha Weinstein nem viselkedik szexuális ragadozóként. Gorkánk ez az opció valamiért nem jutott  az eszébe.)

De a Pence-szabály olyan nagy karriert futott be az USA-ban, hogy The Pence Principle címmel még könyv is született belőle, amit ezzel a szöveggel harangoztak be: „Az Egyesül Államokban minden férfi tanulhatna egy s mást az alelnökünktől. Légy okos! … Védd meg magadat, a karrieredet és a családodat a nők hamis vádjaitól.”

Ezek a történések természetesen a maguk útját járó férfiak figyelmét sem kerülték el. Fórumaikon és YouTube-videókban saját „győzelmükként” ünnepelték a Pence-szabály létrejöttét. Ha pedig ez nem volna elég, az alelnök bölcs szavai az amerikai társadalomra is hatással voltak: egy 2019-es tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az amerikai férfiak 27 százaléka valóban kerülni kezdte a női kollégákkal való négyszemközti találkozókat.

Hogy mi a tanulság? Talán annyi, hogy még az internet legmélyebb bugyraiban fogant nevetségesen szélsőséges eszmék is megtalálhatják az utat a társadalmi elfogadottsághoz.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images