Mérgező családtagok: hogyan vágjuk el a szálakat?

2020. szeptember 20.
Érezhetünk megkönnyebbülést, gyászt, bűntudatot, vagy ezek keverékét is azután, hogy meghoztuk életünk egyik legnehezebb döntését, és megszakítottuk a kapcsolatot azokkal a családtagokkal, rokonokkal, akik negatív hatással vannak az életünkre.

Nem könnyű boldogulni a mérgező családtagokkal. A legtöbb esetben minden erőfeszítésünk és ellenállásunk ellenére is beszivárognak a negatív hatások életünkbe, kockára téve a testi-lelki egészségünket, más emberi kapcsolatainkat, karrierünket. Így eljöhet az a pont, amikor – a saját védelmünk érdekében – elvágjuk a szálakat ezekkel a családtagokkal.

Ez nem egyik napról a másikra történik, hosszú folyamat, mire idáig jut valaki. A döntés rémisztő és sokkoló lehet, és vannak egészséges módjai egy ilyen lépés megtételének. (A ghostingolás, tehát amikor minden figyelmeztetés és nyom nélkül eltűnünk valakinek az életéből, nem számít ennek.) Nagyon nehéz elvágni a kapcsolatot egy olyan családtaggal, akihez szoros rokoni kötelék fűz, ám hosszú távon gyakran nincs más megoldás, és ez a legjobb, amit tehetünk a saját magunk és talán a másik ember érdekében is.

Mikor jött el az idő?

„A klinikai praxisomban azok az emberek, akik megszakítják a kapcsolatot mérgező családtagjaikkal, gyakran azért teszik, mert az adott családtag nem képes felelősséget vállalni a tetteiért, másokat hibáztat és gyanúsít, ha konfliktusok keletkeznek, fizikailag és/vagy érzelmileg bántalmazó” – mondta Juli Fraga, a nők egészségével és jóllétével foglalkozó klinikai pszichológus.

„Az, hogy kizárjunk az életünkből egy mérgező családtagot, nem egy könnyű, tisztán eldönthető kérdés” – magyarázta Carlene MacMillan pszichiáter. Ennek tudatában kell lennünk, ha épp arrafelé tart az életünk, hogy megszakítsuk a kapcsolatot egy családtagunkkal. A szakember azt javasolja, hogy legalább egy külső személy véleményét kérjük ki a szituációról, aki lehet például pszichológus, támogató csoport vagy más semleges személy, mint például egy olyan őszinte barát, aki nem részese a szituációnak.

Ahhoz, hogy eldönthessük, vajon eljött-e az ideje annak, hogy meglépjük a szakítást, figyeljünk a beszélgetéseinkre más emberekkel az életünkben. Próbáljuk meg észrevenni, amikor mások nem akarják elhinni, hogy még mindig beszélünk az adott személlyel. Az is intő jel, ha próbáljuk eltávolítani magunkat a szituációtól, esetleg témát váltunk, ha az adott személy kerül szóba. 

Hogyan közöljük?

Amikor azt készülünk közölni valakivel, hogy véget vetünk a kapcsolatunknak, az egy személyes szituáció. Mivel mindenki más, így nincs egységes recept, ami mindenkinél egyforma lenne. Számos módja van annak, hogy erről kommunikáljunk, minden attól függ a pszichológus szerint, miért akarjuk megszakítani a kapcsolatot valakivel. „Nincs olyan, hogy jó módszer. Közelebbi családtagok esetén odaállunk a másik elé, és elmondjuk az okokat, ám távolabbi rokonoknál, akikkel esetleg csak egyszer egy évben találkoztunk, nem leszünk ennyire közvetlenek” – mondta Fraga.

„Ne tegyünk olyat, hogy egyszerűen elkezdünk nem válaszolni az adott családtag hívásaira. Tegyük világossá számára, hogy az a kapcsolat, ami köztünk van, nem tesz jót nekünk jelenleg, emiatt nem szeretnénk vele most közelebbi kontaktusban lenni” – tanácsolta MacMillan. Hozzátehetjük, hogy lehet, hogy idővel ez a helyzet változik, nem feltétlenül végleges.

Ha a másik fél nem tiszteli a döntésünket, esetleg a mérgező kapcsolatokra oly jellemző viselkedéssel, teátrális drámával reagál, tudatosítsuk magunkban, hogy nem kell bevonódnunk

– figyelmeztetett a szakember, aki hozzátette, akár arra is szükség lehet, hogy blokkoljuk a telefonszámát, tiltsuk le a közösségi oldalakon az adott személyt, esetleg szűrőt tegyünk az e-mailjeinkre a saját privát szféránk és lelki épségünk megőrzése érdekében. 

Ne állítsuk döntés elé a családot

Sohasem jó dolog döntés elé állítani a rokonokat egy olyan helyzetben, amikor szakítani szándékozunk egy közös családtaggal. Bár a közöttünk feszülő helyzet kulcskérdéseit elmondhatjuk más családtagoknak, hozzátéve, hogy hálásak vagyunk érte, ha elmondják őszinte véleményüket, ám sohasem jó és célravezető döntés a részletekkel és személyeskedéssel manipulálni másokat, két részre szakítani a családot. 

Ha nem lehet teljesen elvágni a kapcsolatot

Van olyan szituáció, amikor nem lehet teljesen kizárni a mérgező személyt az életünkből. „Amikor nem lehetséges teljesen megszakítani valakivel a kapcsolatot, aki mérgező hatással van az életünkre, arra kell törekednünk, hogy a lehető legkisebb érzelmi kötelék legyen közöttünk – mondta MacMillan. – A szükséges információkról beszélhetünk, tényekről. Ha nagyon nehéz a kommunikáció, akár harmadik fél segítheti a közvetítést. Egy ügyvéd, kívül álló barát vagy egy másik családtag” – javasolta a szakember. Képzeljük azt, hogy a lelki világunk egy kastély, az érzelmi kötelékeink pedig olyanok, mint a borostyán indái, körbe-körbe szövik a falakat. Néha muszáj levágni azokat, amelyek kárt tesznek a falakban.

Forrás: Allure
Fotó: Unsplash