Párok a sorozatokban: kik a legjobbak és legrosszabbak a terapeuta szerint?

2020. január 23.
Mindegy, hogy vígjáték, dráma vagy fantasy, szinte kivétel nélkül minden tévésorozatban van legalább egy szerelmespár. Ám nem minden filmbeli románc olyan, amit szívesen átélnénk a való életben. Vagy mégis pont ugyanez történik a hétköznapokban, velünk is?

Ahogy a való életben, úgy a tévésorozatokban is láthatunk példát idilli, remekül működő párkapcsolatokra, és olyanokra is, melyekben tulajdonéppen gyötri egymást a két ember. A párterapeuta elárulta, szerinte kik azok a sorozatbeli párok, akik egészséges párkapcsolatban élnek együtt, és kik azok, akik mérgező párost alkotnak.

Phil és Claire tudja, hogyan ossza meg a felelősséget és feladatokat.
Az idén tavasszal véget érő Modern család klasszikus párja, Phil (Ty Burrel) és Claire (Julie Bowen) számos hullámhegyen és hullámvölgyön ment keresztül, ám a nevetés és az egymás iránti kedvesség sosem múlt el a kapcsolatukból, ami Rachel Elder párterapeuta szerint rettentően fontos egy házasságban. Bár Phil néha zárkózott és ez irritálja Claire-t, a nap végén kölcsönösen bókolnak egymásnak és megnevettetik egymást. Nagyon jó, hogy olyan életet építettek együtt, melyben megosztják a felelősséget és feladatokat, még akkor is, ha nem mindig értenek egyet egymással.


Randall és Beth igazi erős páros.
A párterapeuta szerint a Rólunk szól (This is us) házastársai, Randall (Sterling K. Brown) és Beth (Susan Kelechi Watson) igazi erős páros, az egyik legjobb a sorozatbeli házaspárok közül. A szakember szerint realisztikus párkapcsolatot élnek meg a képernyőn, mivel vannak konfliktusaik és gyakran nem értenek egyet, ugyanakkor mindig kiállnak egymásért, ha arra van szükség. A kapcsolatuk megmutatja, mi kell ahhoz, hogy erős alapja legyen egy házasságnak: bizalom, feltétel nélküli szeretet, támogatás és egymás tisztelete.

Jim és Pam egészségesen kezeli a konfliktusokat.
Elder egyik kedvenc sorozatbeli párja az Office két szerelmese, Jim (John Krasinski) és Pam (Jenna Fischer), mivel remekül manővereznek az élet útvesztőiben. Egy párkapcsolatban fontos, hogy mindig egymás felé forduljunk, ahelyett, hogy eltávolodnánk egymástól, különösen, ha konfliktusunk támad. Ezt teszi Jim és Pam, amikor a férfi felfedezi, hogy barátnője iránt érdeklődik egy másik férfi. El akar költözni, ám Pam arra kéri, hogy maradjon és harcoljon, Jim pedig megteszi. A kölcsönös tisztelet pedig akkor is megvolt a kapcsolatukban, amikor romantikusan még nem is kötődtek egymáshoz.


Fred és Serena kapcsolatát megmérgezi a titok és manipuláció.
A szolgálólány meséjének főszereplő házaspárja, Serena (Yvonne Strahovski) és Fred (Joseph Fiennes) bár erős párosnak tűnnek, házasságuk biztosan nem olyan, amilyet a párterapeuták ideálisnak tartanak. A passzív-agresszív viselkedés, a hazugságok és a kettejük közötti bizalom elárulása megmérgezi kapcsolatukat. A terapeuta emellett Fred viselkedését manipulatívnak tartja, ez pedig az egészségtelen kapcsolatok első számú ismertetőjele. A hatalomról szól ez a házasság a szakember szerint, nem az igazi kötődésről.

Rory és Dean nem tökéletes, ám mégis működik.
A Szívek szállodája szerelmespárja, Rory (Alexis Bledel) és Dean (Jared Padalecki) közel sem tökéletes, hiszen nagyon fiatalok még, ám tényleg törődnek egymással, és ezt ki is mutatják. Folyamatosan kommunikálják egymás felé érzelmeiket, és próbálják megismerni egymást, megtudni, mi érdekli igazán a másikat. A follow-up minisorozatban már nem alkotnak egy párt, mégis jóban vannak egymással, ami újabb példa arra, hogy mennyire tisztelik egymást és törődnek a másikkal.

Meredith és Derek között megvan a szikra, de ez nem elég.
A Grace klinika két szerelmese, Meredith (Ellen Pompeo) és Dr. Shepherd (Patrick Dempsey) között a kapcsolat már eleve nem indult simán, hiszen a férfi első házasságát sem zárta még le teljesen, amikor ők ketten már egymásba gabalyodtak. Ezen a problémán még sikerült átjutniuk, és ezután egy elég jó időszakot tudhattak maguk mögött: képesek voltak együtt dolgozni, empatikusak voltak és nyitottak egymás iránt. Ám a párterapeuta szerint nem a klasszikus módon fejezték ki egymás iránti kötődésüket, szerelmüket. Gondoljunk csak a Post-it házasságukra, Zola örökbefogadására és a távkapcsolatukra.

Cam és Mitchell néha passzív-agresszív, ám erősen kötődnek egymáshoz.
Bár a Modern család rendhagyó famíliájának házaspárja, Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) és Cam (Eric Stonestreet) időnként passzív-agresszív módon viselkedik egymással, nagyon erős kötődés van közöttük, és a kapcsolatuk tele van szerelemmel és bizalommal. Anélkül beszélik meg a problémákat, hogy tiszteletlenek, igazságtalanok és durvák lennének egymással. Ráadásul eltérő személyiségük egyensúlyt hoz a kapcsolatuk dinamikájába.

Richard és Catherine nem bízik egymásban.
A Grace klinika idősödő párja, Richard (James Pickens, Jr.) és Catherine (Debbie Allen) között gyakran hiányzik a bizalom, ami egy egészséges kapcsolat alapja lenne. A nő a múltja miatt nem bízik a férfiban, a férfi pedig külső személytől vár törődést, nem a feleségétől. Amikor viszont őszinte próbál lenni párjával, a nő nem figyel rá vagy a karrierjét választja a párkapcsolata helyett. A házasságok bizalom és egymás támogatása nélkül oda vezetnek, hogy előbb-utóbb valamelyik fél elveszti a reményt. Rengeteg kár keletkezik anélkül, hogy megragadnák a lehetőséget a hibák kijavítására.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images