A félreértett ötödik szeretetnyelv

2020. december 26.
Az öt szeretetnyelv közül egyet nagyon gyakran félreértenek. Mit jelent, ha párunk vagy egy hozzánk közel álló személy számára az ajándékok mutatják meg legerősebben a kötődést? És hogyan csináljuk jól?

Az öt szeretetnyelv (minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, szívességek, ajándékozás) mára bevonult a köztudatba, ám míg az első négyet általában könnyen értelmezik az emberek, az utóbbit gyakran félreértik, és negatív tulajdonságként gondolnak rá. 

szeretetnyelv-ajandekozas-eloitelet

Az emberek általában lenézik, ha valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, és igazságtalanul ítélkeznek felette – mondta Nicole Saunders pszichoterapeuta. – Az ilyen embereket gyakran materialistának, felületesnek és sekélyesnek tartják.” Azonban általában ez nem igaz.

Nem maga az ajándék számít, hanem a szimbólum

Gary Chapman vezette be a köztudatba az öt szeretetnyelv fogalmát. Az elmélet szerint minden embernél megfigyelhető egy olyan mód, amellyel leggyakrabban és legerősebben kifejezi szeretetét mások felé. A probléma Chapman szerint az, hogy általában úgy mutatjuk ki a törődésünket másoknak, ahogy azt szeretnénk, hogy velünk tegyék, nem vesszük figyelembe, a másik embernek mi a szeretetnyelve. Ezért nagyon fontos, hogy a jól működő kapcsolathoz megértsük a párunk szeretetnyelvét.

Már eredeti művében maga Chapman is leírta, hogy az ajándékozás szeretetnyelvét beszélő ember számára nem az árcédula számít egy ajándékon, hanem a gondolatok, a törődés és az erőfeszítés, amit a megfelelő ajándék kiválasztása, becsomagolása jelent. Az ilyen gondossággal készített ajándékok segítenek, hogy úgy érezze valaki, értékelik, megértik és látják őt.

„Ha félvállról vesszük az ajándékozást, és azt mondjuk, hogy persze, a szeretetnyelve az ajándék, akkor adok neki valamit, ám ez nem feltétlenül valami olyan, ami személyesen neki szól, az ő érdeklődési körének megfelelő, akkor az az ajándék valóban nem jelent majd túl sokat a megajándékozott számára, hiszen nem érzi belőle, hogy őt ismeri a másik személy” – magyarázta a terapeuta.

Egy gondoskodó ajándék sokkal többet jelent, mint egy drága, csillogó bármi.

Ez azt jelenti tehát, hogy ne vegyünk egy pár luxuscipőt a párunknak, ha nem érdekli a divat. Nem az ára az ajándék igazi értéke az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára: a szimbólum, a mögöttes tartalom a fontos.

Olvastad már?

„Ha a barátnőnk gyakran hozza fel, hogy honvágya van, és nagyon hiányzik neki édesanyja linzere, a következő héten pedig felhívjuk az anyukáját, elkérjük a receptet, és meglepjük egy saját magunk által sütött friss linzerrel, valószínűleg nem kerül annyiba a sütemény, mintha egy csillogó cukrászdában vettünk volna egy elegáns tortát, az ajándék mégis ebben az esetben jelent többet a megajándékozott számára.”

Sose felejtsük el az évfordulókat

Ha a párunk szeretetnyelve az ajándékozás, ne felejtsük el a különleges dátumokat, a születésnapokat, évfordulókat, ünnepeket. Érdemes a naptárunkba beírni, emlékeztetőket beállítani, mivel ez nagyon fontos számukra. „Ha elfelejtjük a születésnapjukat, az számukra felér egy tőrdöféssel, egyenesen a szívük közepébe – mondta Chapman. – Azt gondolják majd, hogy a másik ember annyira sem törődik velük, hogy a születésnapjukon legalább valami aprósággal kimutassa, hogy eszébe jutott.”

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára a mindennapokban, különösebb ok nélkül kapott apróságok (egy képeslap, egy szál virág, stb.) ugyanazt jelentik, mint a testi érintés szeretetnyelvét beszélők számára az ölelés. „Nem csak az ünnepnapok, bármelyik nap megfelelő arra, hogy így mutassuk ki a szeretetünket az ajándékozás nyelvét beszélők számára, hiszen mindenkinek szüksége van az ölelésre.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash