5 dolog, ami megerősíti a szerelmet

2020. február 14.
Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk.

A kommunikáció fontosságát a párkapcsolatban nem győzik hangsúlyozni a pszichológusok. Természetesen akkor sem biztos semmi a szerelemben, ha a felek minden nap mondanak egymásnak valami szépet, ám az alábbi öt jó tanácsot megfogadva jobb eséllyel marad meg a meghittség és szerelem a kapcsolatunkban.


Értékeljük, amink van

Sarah Calvert párkapcsolati tanácsadó szerint mindig jó, ha abból indulunk ki, hogy értékeljük a másik embert. “Könnyű arra koncentrálni, mi hiányzik. Ezért mindig azt tanácsolom, gondolkodjunk inkább azon, mi az, amit értékelek a másik emberben a hétköznapok szintjén. Keressünk minden nap egy ilyen dolgot, és mondjunk is el a másiknak” – javasolta a párkapcsolati tanácsadó. Ez bármi lehet: egy cselekedet, egy apró változtatás a külsején vagy egy megjegyzés. “Ha aktívan keressük a másik emberben az értékes dolgokat, az segít a párunknak, hogy értékesnek érezze magát” – tette hozzá Calvert. Ha pedig a párunk tudja, mi az, amit szeretünk benne, lehet, hogy gyakrabban is megteszi.

Ezt olvastad már?

Ne akarjuk megváltoztatni a másikat

“Mi választottuk a párunkat, aki már akkor is azokkal a tulajdonságokkal rendelkezett, amikkel megismertük, mint most. Nincs jogunk megváltoztatni egy másik embert” – jelentette ki a párkapcsolati tanácsadó. Ez a legkisebb dolgokra is igaz a szakember szerint. “Mindenki tesz olyat, ami idegesíti a párját. Valóban szükséges ezt forszírozni, vagy el kell fogadnunk olyannak, amilyen?” – tette fel a kérdést Sarah Calvert. Tiszteljük és értékeljük egymás különbözőségeit. Nagyon fontos a kettesben töltött idő, ám hagynunk kell teret a másik embernek arra is, hogy a barátaival és a saját hobbijaival foglalkozzon. “Ha arra kényszerítjük a másik embert, hogy felhagyjon azokkal a dolgokkal, amik azzá teszik őt, aki, többé már nem lesz az a személy, akibe beleszerettünk.”

Kerüljük a feltételezéseket

“Gyakran az a könnyebb út, ha nem mondjuk ki a nyilvánvaló dolgokat, mert feltételezzük, hogy a másik ember úgyis tudja” – mondta a párkapcsolati tanácsadó. Könnyen előfordulhat az is, hogy tévesen azt feltételezzük, értjük is ezeket. “Ha a partnerünk azt mondja, nem akar elmenni étterembe vacsorázni, úgy érezhetjük, becsapott minket azzal, hogy visszatáncolt. Mindezt anélkül, hogy meggyőződtünk volna róla, mi okozta a változást a véleményében” – magyarázta a szakember. Lehet, hogy valami aggasztja, fáj valamije. “Próbáljunk meg aktív hallgatóságként viselkedni. Tegyünk erőfeszítést arra, hogy teljesen jelen legyünk, és akarjuk valóban megtudni, mi a helyzet a párunkkal ahelyett, hogy csak szimplán meghallgatjuk a szavait.”

Hozzuk rendbe a kommunikációt

Ez azzal kezdődik, hogy tisztába jövünk a saját érzelmeinkkel, különben nem leszünk képesek elmondani, mi az, amire szükségünk van és amit várunk a másiktól. “A jó kommunikáció és az érzelmi közelség kéz a kézben járnak, ez vezethet a teljesség, megértés, bizalom és biztonság érzéséhez” – sorolta a szakember, aki azt javasolta, figyeljünk jobban arra, mit és hogyan mondunk. “Az ember gyakran mond olyat a párjának, ami túl keményen hangzik, pedig nem így szánta” – mondta Calvert. Kérdezzük meg magunktól néha, hogy ha velünk beszélnének így, mi hogy éreznénk magunkat közben?

Éreztessük a szeretetet

“Vannak, akik a párjuk cselekedetei alapján érzik a másik ember szerelmét. Ez bármi lehet attól kezdve, hogy ágyba viszik a reggelit vagy segítenek a számítógép megjavításában nekik” – mondta a párkapcsolati tanácsadó. Másoknak a szóbeli megerősítés vagy a fizikai kontaktus a legfontosabb bizonyíték arra, hogy a párjuk szereti őket. Lehet, hogy minőségi együtt töltött időre, teljes figyelemre vagy ajándékokra van szüksége a párunknak. “Ha a párunk számára az lenne igazán értékes, ha nyilvános helyen kézen fogva sétálnánk, és csupán szavakkal mondjuk, hogy szeretjük, ám nem teszünk semmilyen fizikai gesztust, nem érzi majd, hogy valóban őszinte a szerelmünk.” Ismerjük meg, mi az, amire a párunk valóban vágyik, mi a fontos számára, és az ő szeretetnyelvén mutassuk ki az érzelmeinket felé.

Még több cikket párkapcsolat témában ITT olvashatsz!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash