Testvérek külön pályán a Marie Claire @Work mellékletében

2019. november 21.
Jól tudjuk, hogy sokat számít a genetika és a neveltetés, mégis előfordul, hogy egy-egy testvérpár tagjai merőben eltérő szakmában teljesednek ki. Decemberi lapszámunk @Work mellékletében három izgalmas testvérpárral ismerkedhettek meg.

Áron Eszter és András: „Talán az egyetlen közös dolog bennünk, hogy mindketten a lehető legjobbak akarunk lenni abban, amit csinálunk”

Ösztönös elegancia

Letisztult vonalú ruhák és visszafogott elegancia: ezt képviseli az Áeron márkanév a hazai divatpiacon. Áron Eszter divattervező a nőies, modern nagyvárosi nő megtestesítője. Textilkereskedő családja nagyban befolyásolta pályaválasztását, de legfőbb inspirációjának édesanyját tartja, aki a divat bűvöletében, temérdek textíliával körülvéve erőteljesen hatott rá már egészen kiskorától. „Anyukám sokat utazott, mindig izgalmas dolgokkal tért haza, és mi is rengeteget jártunk Bécsbe, ahol igazi kincsekre leltünk. Az ő egyedi és kifinomult stílusa abszolút visszatükröződik a ruháimban, a 2019-es nyári kollekciómat kifejezetten a mamám inspirálta, a nyolcvanas évek divatja és az ő személyes stílusa. Belőlem ösztönösen jön ez az irányzat, egyszerűen ezt találom szépnek. Színész apukám (Áron László, a szerk.) miatt sokat jártunk színházba, az ő művészete is nagy hatással volt rám, tehát a textilek, a divat, a színház és az irodalom keveredéséből jött az, amit végül választottam.” Eszter hét és fél évvel fiatalabb öccse, Áron András, az Apey & the Pea metálzenekar frontembere személyiségében és külsőleg is különbözik a nővérétől. Aki nem tudja róluk, hogy testvérek, általában meglepődik, ha erre fény derül. A kettejük közti kontrasztot Eszter a nagy korkülönbséggel és édesanyjuk hosszan tartó betegségével, majd halálával magyarázza. „Miután az öcsém megszületett, anyukánk beteg lett, így Andris ezzel a lelki teherrel nőtt fel, és az érzelmi állapota nyomon is követhető a zenéin keresztül. Ő egy érzékeny fiú, és a metálos zenei vonal valójában az ő belső lázadása, traumafeldolgozása. Az akusztikus szólózenéje viszont teljesen más hangvételű, az én zenei ízlésemhez is közelebb áll, és akinek megmutatom, azonnal megérti őt. Volt olyan pop-up eseményünk, ahol Andris zenélt. Együtt találtuk ki, és abban is segítettem őt, hogy a két nagyon különböző zenei stílusát hogyan különítse el egymástól. Anyukánk modern volt és érzékeny, miközben nagyon figyelt ránk. Soha nem versenyeztünk, ma is büszkék vagyunk egymásra, és ezért hálás vagyok.”

A gyógyító metál

„Talán az egyetlen közös dolog bennünk, hogy mindketten a lehető legjobbak akarunk lenni abban, amit csinálunk” – mondja Áron András, a magyar underground szcéna egyik meghatározó alakja. Saját metálzenekarában, az Apey & the Pea-ben (ma már Lazarus néven fut – a szerk.) tizenöt éve gitározik, énekel, és szerez dalkoat, de már tizennégy évesen elkezdte a zenélést. Színész és kaszkadőr papája hatására sokáig lovagolt, mamája pedig a zongorázást támogatta, de egy thrash metal zenekar, a Sepultura egyik videoklipje megváltoztatta az életét. „A zene mindig nagy hatással volt rám, amikor életem első számát megírtam, olyan érzelmi hullámokat váltott ki belőlem, hogy elsírtam magam. Mindig harsányabb, problémásabb és érzékenyebb voltam a nővéremnél, majdnem kicsaptak az iskolából is. Ami mindkettőnk meghatározó traumája, az anyukánk halála. Csak most, harmincegy évesen kezdem felfogni és megérteni, hogy ez a tragédia hogyan hatott a művészetemre.” András tizenhét éves korában, hosszú éveken át tartó, fájdalmas küzdelem után vesztette el édesanyját. Szomorú, depresszív hangulatú szólószámai mind lenyomatai ennek az időszaknak. 2010-ben adta ki az első szólólemezét, és azóta is minden albumán találhatók dalok, amelyeket  az anyukájához írt. „A napokban találtam meg egy régi vázlatfüzetet, amelybe hat-hét évesen a »Mitől boldog egy család?« kérdésre azt írtam, hogy akkor, ha senki nem beteg, és senki nem hal meg…” Ma a helyén van, nem is remélte, hogy ekkora szelet jut neki az underground térben, Eszterrel pedig elfogadják a rockszakma és divatvilág közti különbségeket. „Anyukánk belénk nevelte, hogy partnerek legyünk és szeressük egymást, és ez a személyes kapocs mára igazi felnőtt kapcsolattá vált. Az utóbbi pár évben kezdtük megérteni, hogy mit csinál a másik, Eszter jár a koncertjeimre, és imádja, én pedig iszonyú büszke vagyok arra, amit elért a divatban. Ő is nagyon inspirál, és mindig, mindenben mellettem áll.”

Fotó: Zsólyomi Norbert

Kíváncsi vagy mivel foglalkozik Winkler Nóra testvére és hogy ki a harmadik testvérpár? Keresd a decemberi Marie Claire-ben!