Covid: „Ez miattam van, én fertőztem meg a papát!”

2021. április 27. |

A több mint egy éve tartó járvány sok új helyzetet hozott, ezek közül az egyik legnehezebb, amikor a saját gyerekünk áll elénk azzal, hogy felelősnek érzi magát valamelyik családtag haláláért. Két kamasz megindító története után egy szakember véleményét is kikértük.

Nehéz a halált elképzelni, nem könnyű róla beszélni, különösen kisgyerekekkel, kamaszokkal. Az előző évtizedekben sokan tabuként kezelték az elmúlást, a gyerekeket pedig óvták a halál hírétől és a temetésektől is. Az elmúlt bő egy évben azonban – a koronavírus megjelenésével – ez is megváltozott. Nincs gyerek, aki szűkebb vagy tágabb környezetében, iskolájában ne hallott volna a halálról.

kislány maszkban

Képünk illusztráció

„Nóra 13 éves múlt, hetedikes. Január 10-én hőemelkedése volt, fájt a feje és a hasa, suli után lepihent. Éjjel magas lázra ébredt, kapart a torka, rázta a hideg. Amikor telefonáltam az iskolába, megtudtam, hogy másik három gyerek is beteg, és az egyik tanárjuk Covid-tesztje pozitív lett. Az osztály karanténba került, számunkra pedig nyilvánvalóvá vált, megfertőződtek. A rémálom egy héttel később kezdődött, mert bár addigra Nóra tünetmentessé vált, a velünk élő édesapám köhögni kezdett” – meséli Nóra anyukája, Horváth Gergelyné. A nagypapa két éve költözött hozzájuk Debrecenbe, miután megözvegyült. A jó karban lévő 58 éves férfi így tudott a legtöbbet segíteni a családnak, dolgozott a kertben, a ház körül, vitte a gyerekeket óvodába, iskolába.

„Apu állapota rohamosan romlott, négy nap után kórházba, majd újabb négy nap után lélegeztetőgépre került. Nóra teljesen összeomlott. Nem evett, sírt, a kezét tördelve rohangált a házban, és azt hajtogatta: ez miattam van, én fertőztem meg a papát! Ha nyugtattuk, magyarázni próbáltunk neki, még dühösebb lett. Az ötéves ikeröccsei nem értették, hogy mi történik.” Nóra a nagyapja kórházba kerülése után nem volt hajlandó iskolába menni, mondván, nem tud a társai szemébe nézni. „A gyerekorvos azt mondta, hagyjuk, fel kell dolgoznia, meg kell békélnie, és ez idő – folytatja az édesanya. – Aztán február 20-án jött a hír, elvesztettük édesapát. Szombat délután volt. Nem tudtam titkolni, mellettem állt, hallott mindent. Nóra fölüvöltött, öklével csapkodott az ég felé, majd hirtelen elnémult. Nem sírt. Leült a nappaliban, és üveges tekintettel nézett ki az ablakon órákon át, semmire nem reagált. Nem nézett ránk, nem válaszolt. Mikor vacsorázni hívtam, leintett, fogott egy üveg vizet, és bezárkózott a nagyapja szobájába. Vasárnap estig nem nyitott ajtót, nem válaszolt a szólongatásainkra. Amikor az apja már ott tartott, hogy rátöri az ajtót, akkor flegmán kiszólt: »Nyugi, én élek, élő halottként, mert megöltem azt, akit a legjobban szerettem.«”

Fotó: Getty Images

Árvai Magdolna írásának folytatását az április 22-én megjelent Marie Claire magazinban olvashatod!

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/3.

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/3.

Két tematikus melléklettel jelent meg a Marie Claire legfrissebb lapszáma. A már jól ismert Go Green szekcióban a környezetvédelem aktuális kérdéseit vesszük sorra, a Home mellékletben pedig lakberendezéssel, dizájnnal, kertekkel foglalkozunk.

Szólj hozzá te is!

Még több Magazin