Különleges anyakönyvi kivonattal segítik a vetélés utáni gyászt

2020. december 10.
Az ausztráliai Victoria államban egy emlékeztető anyakönyvet kapnak azok a szülők, akik vetélés során veszítették el kisbabájukat. Az állam ezzel a gyászt és a trauma feldolgozását szeretné segíteni.

Nagyon friss még a társadalmi párbeszéd a vetélésről, különösen ha a korai vetélésről van szó. Korábban a társadalom inkább azt várta az anyától, hogy titkolja az ilyen traumákat, ám egyre több nő vállalja, hogy nyíltan beszél személyes tragédiájáról, érzéseiről, arról a gyászról, amelyet a társadalom még mindig nem igazán tudja, hogyan kezeljen. 

veteles-anyakonyv-gyasz-ausztralia

Idén Chrissy Teigen mutatta meg kisbabája elvesztése miatti fájdalmát torokszorító fotókon, majd Meghan Markle írt nyers őszinteséggel arról, hogy elvetélt második gyermekével. 

Ausztrália Victoria államában ezentúl az állam is szeretné segíteni a szülőknek gyermekük elvesztését, ezért a korai terhesség idején elvetélt magzatok szülei megemlékező anyakönyvi kivonatért folyamodhatnak az Anyakönyvi Hivatalhoz. 

Korai terhességnek a várandósság 20. hete előtti időszakot nevezik, és általában nem regisztrálják hivatalosan sem születésként, sem halálként a magzatok elvesztését ebben az időszakban. Emiatt a szülők számára különösen nehéz lehet feldolgozni a gyászukat. Négyből egy terhesség végződik vetéléssel a 12. hét előtt, a 12. és 20. hét között ez az arány már alacsonyabb. 

„Ötből egy terhesség végződik vetéléssel a huszadik hét előtt. Nem beszélünk erről túl gyakran, és nem is tekintjük sem születésnek, sem halálnak. Azok számára, akik átélik a korai terhesség elvesztését, gyakran egyedül kell megküzdeniük vele, nem kapnak esélyt arra, hogy kimutassák gyászukat. Nem kell, hogy mindenki úgy döntsön, él az anyakönyv lehetőségével, ám azt reméljük, segíthet azoknak a gyászoló szülőknek, akik sohasem találkozhattak gyermekükkel” – mondta Dan Andrews, Victoria állam vezetője.

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash