Gyógyító költészet: terápia mindenkinek

2021. április 11.
Április 11. a költészet napja, így ebből az alkalomból megnéztük, milyen gyógyító ereje van a verseknek, történeteknek, dalszövegeknek és metaforáknak, hogyan enyhíthetik a depresszió vagy éppen a poszttraumás stressz szindrómában szenvedők panaszait.

„Amikor semmi más nem tudja áttörni a pszichológiai gátakat, más szóval túl nehéz lenne egyenesen beszélni valamiről, a költészetterápia segíthet a falak lebontásában” – mondta Dr. Nicholas Mazza, a Floridai Egyetem professzora. A költészetterápia egyfajta művészetterápia, hasonlóan a festéshez vagy a zenéhez – lehetőséget teremt arra, hogy az ember kifejezze az érzéseit.

kolteszet-terapia-trauma-feldolgozas

„A költészetterápiás foglalkozásra a terapeuta általában rengeteg verssel érkezik. Egyrészt felolvas költeményeket, vagy éppen megkéri a páciensét, hogy olvassa fel azokat, majd figyeli a reakciókat. Ez segíti az önreflexiót és az érzelmek tudatosítását – magyarázta Mazza professzor. – Ezután meg is kérdezem, mi volt a reakciója az adott versre, volt-e olyan sor vagy költői kép, ami különösen kifejezte az állapotát.”

A költészetterápia 3 alappillére

Miközben a költeményt olvassák, a terapeuta megfigyeli és feljegyzi a páciens verbális és nonverbális reakcióit, érzéseit. A költészetterápiában ezt nevezik a befogadás részének. 

A kifejezés és kreativitás akkor következik, amikor már a kreatív írás is elkezdődik, és a páciens költemény, levél vagy naplóbejegyzés formájában önti szavakba a benne kavargó érzéseket. 

A szimbolikus szakaszban metaforákat, történetmesélést és rítusokat használnak terápiás eszközként. Ezek a költői képek segíthetnek kommunikálni az embereknek a bonyolult érzelmeket és tapasztalatokat.

Mire jó?

A költészetterápiát nagyon sokféle mentális probléma és állapot feltárására, kezelésére használják: depresszió, öngyilkos gondolatok, poszttraumás stressz szindróma, személyiségzavarok, szexuális abúzus traumája, házassági problémák vagy éppen a gyász feldolgozására. 

„Nem csak felnőtteknek vagy kizárólag egyszemélyes terápiára alkalmas – mondta Mazza. – Gyakran alkalmazzuk párterápián, családterápián és gyerekek esetében is, csoportban és egyéni terápián egyaránt. A költészetterápiában az a jó, hogy bárhol alkalmazható, akár iskolákban, kórházban vagy börtönökben.”

Olvastad már?

A tudomány még adós a költészetterápia hatásosságának részletes vizsgálatával. Egy 2012-es tanulmányban azonban arra az eredményre jutottak, hogy a költészetterápia javítja az önbecsülést, a problémamegoldó-képességet, a csapatmunkára való képességet olyan gyerekeknél, akik nagy kockáztató csoportba tartoznak. Egy másik kutatásban úgy találták, hogy ez a technika javítja az általános közérzetet és erősíti a gyógyulásba vetett hitet mellrákban szenvedő nőknél, míg egy 2009-es tanulmány arról számolt be, hogy a versírás segíthet a nőknek a meddőség feldolgozásában. Mazza professzor maga is alkalmazta a költészetterápiát, amikor fia 2005-ben egy tragikus autóbalesetben elhunyt. „Sok ember számára a költészetterápiával sokkal könnyebb lehet megnyílni, mint a hagyományos beszélgetés alapú terápiával – mondta Mazza. – Sok olyan dolog van, amiről nehéz beszélni, az írás azonban megkönnyebbülést hozhat. És ha találok egy olyan költeményt, ami pontosan rezonál arra, amit tapasztalunk, az megadhatja azt az érzést, hogy nem vagyunk egyedül.”

Ha kevés a hétköznapi nyelv

Amellett, hogy a költészetterápia segíthet az érzéseinket kifejezni, amikor a hétköznapi szavak már elfogynak, olyan témákkal is segíthet megküzdeni, amelyek tabunak számítanak a társadalomban, amilyen például a homoszexualitás, a nemi erőszak vagy a haldoklás és a halál.

A mentális hatásokon túl azonban a költészetterápia a testi állapotunkon is javíthat. Egy kutatás szerint azoknak, akik írnak a traumájukkal kapcsolatban, kevesebbszer kell betegség miatt orvoshoz fordulniuk. Egy másik kisebb kutatásban HIV-fertőzötteket vizsgáltak, akiknek négy napon keresztül harminc percet az érzelmeikkel kapcsolatos írással kellett tölteniük. A kutatás szerint erősebb volt az immunrendszerük azokhoz képest, akik nem végeztek hasonló írásgyakorlatot. 

Eszerint a költészetterápia enyhíti a krónikus fájdalmat, javítja a tüdő és a máj működését, erősíti az immunrendszert és elősegíti az egészséges pulzus és vérnyomás kialakulását és megtartását. 

A költészetterápia segíthet az érzelmeink felismerésében, kifejezésében mindenkinek, akinek nehézségei vannak a másokkal való kommunikációban. Mazza professzor szerint a legfontosabb lépés a költészetterápiában, hogy megtaláljuk, pontosan mit keresünk. „Tanulnunk kell és olvasnunk. Mert a versek gyógyítanak.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!