A phirini egy indiai rizspuding, amely a kardamomnak és a rózsának köszönheti izgalmas ízét. A fűszerek királynőjeként emlegetett kardamom – sok más érdeme mellett – nyugtatóan hat az elménkre, így a stresszesnek ígérkező napokat érdemes vele indítani. Vagy akár zárni, ugyanis afrodiziákumként is ismert.
Hozzávalók két adaghoz:
2 darab kardamomos chaitea-filter
7 deci zsíros tej
5 deka basmati rizs
2 evőkanál szárított rózsaszirom
fél teáskanál őrölt kardamom
3 evőkanál méz
1 teáskanál vaníliakivonat
szeletelt mandula és rózsaszirom a díszítéshez
Elkészítés:
1. A rizst mossuk meg, és áztassuk vízbe egy órára, majd szűrjük le, és oszlassuk el egy konyhai papírtörlőn, hogy teljesen megszáradjon. Ezután tegyük késes aprítógépbe, és daráljuk homokállagúra.
2. Egy lábasban melegítsük fel a tejet, amikor forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot, adjuk hozzá a rózsaszirmokat, az őrölt kardamomot és a teafiltereket. Főzzük öt percig.
3. Szűrjük le a tejet, tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a rizst, a vaníliát és a mézet. Kevergessük folyamatosan, nehogy becsomósodjon vagy leégjen. Addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik. Melegen és hidegen is fogyasztható, néhány szelet mandulával és kevés rózsaszirommal meghintve tálaljuk.
Fotó: Lara Jane Thorpe, Stockfood, Puzzlepix