A hosszú élet titkát keresi az On the Spot – mi pedig benézhettünk velük a kulisszák mögé

2021. december 20.
A legújabb részekben a hosszú élet zónáit keresi fel Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot riporterpárosa. A Marie Claire olvasói most bepillantást nyerhetnek a szardíniai forgatás kulisszái mögé, és megismerhetik a százéves Albina nénit, aki a konyhájába is meghívta a magyar filmeseket.

Az On the Spot tizedik évadának témája az egészséges öregedés és a minőségi élet az úgynevezett kék zónákban, ahol a legtovább élnek az emberek a világon, és ahol a legtöbb százéves él, például a japán Okinava szigetén vagy Szardínia keleti partjainál. A hosszú élet zónáit Dan Buettner kutató mutatta be nemzetközi sikerkönyveiben, amelyek most magyarul is megjelentek. Ezek a kötetek inspirálták az On the Spot csapatát, hogy bejárják a kék zónák különleges oázisait Costa Ricától az apró görög szigetig, Ikaríáig, és közelebbről megnézzék, hogyan is fest a száz év fölöttiek lassabb, egyszerűbb és látszólag céltalanabb élete, amely talán minket is közelebb vezethet a boldogsághoz.

Egy szardíniai kis kávézóban isszuk a reggeli eszpresszónkat. Mindjárt kezdődik a forgatás. Arra várunk, hogy beérjen Jerzu város polgármestere a hivatalába, és pár féltve őrzött archív fénykép segítségével elképzelhessük, hogyan nézett ki ez az álmos kisváros bő száz évvel ezelőtt, az első világháború után, a spanyolnátha idején, amikor a mai főszereplőnk, Albina néni meglátta a napvilágot. Akkoriban nem sokan fogadtak volna rá, hogy száz évvel később magyar filmeseknek tart majd főzőiskolát… De Albina néni nincs egyedül a száz évével. Senki sem érti pontosan, hogyan lehetséges, hogy az alig háromezer fős településen és környékén hét száz évnél idősebb ember él, azaz százezer főre vetítve 233 centenario, ahogy errefelé hívják őket. Ez a nemzetközi átlag negyvenszerese – végezzük el a gyors fejszámítást a harmadik korty eszpresszó végére, miközben a szemközti asztalnál egyre hangosabbá válik a reggeli kártyaparti, és a szomszéd asztalnál a sportújság végére ér egy öregúr. Talán ő lenne a hetedik száz év fölötti? – csillan fel a szemünk, de közelebbről megnézve arra jutunk, hogy egy nappal sem néz ki többnek kilencvennél.

Egy kis késéssel

Kilencet üt az óra, és megismerkedünk a jerzui polgármesterrel, egy hórihorgas, jólfésült férfivel, aki rövid helytörténeti bevezető után az órájára néz, és kiviharzik a szobájából. Albina nénivel a közeli Szent Antal-kápolnához beszélte meg a találkozót, és már el vagyunk késve! Nem várakoztathatunk meg egy százévest – nézünk egymásra idegesen, a csíptethető mikroportot a polgármesteren felejtjük, és rohanunk, mint az őrült, hogy időben felérjünk a hegyi kápolnához. A stressz-szintünk az egekben, pedig Dan Buettner A hosszú élet titkai című könyvéből már kívülről fújjuk, hogy a kék zónák egyik titka pont a stresszmentes élet volna.

Szöveg és fotó: Cseke Eszter, S. Takács András

A cikk befejezését keressétek a legújabb magazinban!