Tanuljunk olyat, ami hasznos válság idején!

2022. október 13.
Ha szeretnénk a krízishelyzetben megélt szorongásainkat inkább cselekvésbe fordítani, tanuljunk valami olyat, ami hasznos segítséget kínálhat problémáink megoldásához. Legyen szó pénzügyi kérdésekről vagy épp a boldogság titkáról.

A globális válsághelyzetek felülről érkező, társadalmi szintű megoldásokat kívánnak, és egyénként nem feladatunk – és többnyire nem is áll hatalmunkban – kezelni az olyan kríziseket, mint az infláció, az energiaválság vagy a háború. Mégis, egyéni válaszaink – a meditálástól a balkonkert gondozásáig – támogathatnak, hogy visszanyerjük cselekvőképességünket egy bénító időszakban, és hogy saját erőnkből tegyünk valamit nehéz körülményeink enyhítéséért. A tudás pedig nemcsak hatalmat, de erőforrást is jelent, amelyből szükség szerint praktikus és mentális segítséget is meríthetünk.

szorongas-tudas-tanulas

A boldogság tudománya

 A Yale pszichológiaprofesszoraként dolgozó Laurie Santos The Science of Well-Being (A jóllét tudománya) című kurzusa a Coursera nevű online tudástár egyik legnépszerűbb és legismertebb tanfolyama. Az órákon Santos gyakorlatilag sorra veszi a boldogsággal (tágabban a jólléttel és az élettel való elégedettséggel) kapcsolatos legfontosabb pszichológiai kutatásokat, amelyek tudományos válaszokat kínálnak életünk egyik legfontosabb kérdésére: hogyan legyünk boldogok? Elmondja, melyek azok a dolgok, amelyktől általában boldogságot remélünk, és amelyek mégsem tesznek minket boldoggá. (A kutatásokból kiderül például, hogy a sok pénz és a tökéletes test is ilyen.) Megmagyarázza, milyen kognitív torzítások (amikor olyan tényezőkre alapozva döntünk vagy ítélkezünk, amelyek valójában tévesek) akadályoznak minket a boldogság elérésében, és persze konkrét tanácsokat is ad a mentális jóllét fenntartásához. Az üres önsegítő tippek helyett ezen a kurzuson részletesen megismerhetjük azokat a kutatásokat, amelyekre Santos az állításait alapozza, így alapos tudást kapunk a mentális működésünkről. A tanfolyam zárásaként Santos érthetően elmondja, hogyan változtathatjuk meg a saját szokásainkat, hogy a megtanultak hosszú távon és gyakorlati szinten is beépülhessenek az életünkbe. A Courserán ráadásul ingyen is végighallgathatjuk a kurzust, ha lemondunk az elvégzését igazoló hivatalos papírról – ettől függetlenül pontosan ugyanúgy követhetjük az órákat és elvégezhetjük a feladatokat is, amelyeket tényleg nem érdemes kihagyni.

Pénzügyi gyorstalpaló

 Az egyre súlyosbodó globális infláció mellett szinte nincs olyan ember, akinek ne kellett volna újragondolnia a pénzügyeit. Előtérbe kerültek olyan témák, mint az alternatív adózási formák keresése, a háztartási takarékosság vagy épp a spórolt pénz leghatékonyabb befektetése. A szintén online kurzusokat kínáló Udemyn a lényegre törő nevet kapó How To Save Money (Hogyan spórolj) tanfolyam praktikus tippekkel segít csökkenteni a havi kiadásainkat, de aki mélyebben is beleásná magát a témába, kipróbálhatja a Finance 101: Financial Skills for the Real World (Pénzügyi kisokos: pénzügyi készségek a való élethez) vagy a Personal Financial Well-Being (Személyes pénzügyi jóllét) címűeket is. Ha tényleg semmit sem konyítunk a pénzügyekhez, és inkább viccesebb, könnyedebb módon képeznénk magunkat a területen, akkor az egykori BuzzFeed-videósból lett podcaster, Gaby Dunn Bad With Money (Rosszul bánni a pénzzel) podcastjét ajánljuk, illetve a 2019-ben megjelent, azonos című kötetét. Dunnt saját anyagi ballépései (például a felhalmozott adósságai) inspirálták, hogy jobban elmélyedjen a pénzügy világában: meghívott vendégeivel beszélgetett már pénzügyi pszichológiáról, kriptovalutákról és diákhitelekről is.

Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!