Női hangok: akik nem fogják be a szájukat

2023. március 10.
A Marie Claire fotóriportjában olyan nőket mutatunk be, akikre érdemes odafigyelni és akik fontos ügyek mellett állnak ki. Hoztunk egy kis ízelítőt!
Női hangok

Eltérő hangszín, különböző hangmagasság. Hogy a hangunk más, mint a férfiaké, egy sor biológiai folyamat következménye, de hogy a nők mondandója miért hallható kevésbé a férfiak dominálta világban, már más kérdés. Szerencsére egyre többen vannak, akik elég hangosak tudnak lenni – és ezt néha nem is szavakkal, hanem tettekkel érik el.

Horányi Juli énekesnő

„Bízom benne, hogy a nőkben tudatosulni fog, hogy igenis helyük van a zeneiparban, nemcsak szép csajként, szép hangként lehet rájuk tekinteni, hanem igenis partnerként, akiket nem lehet félresöpörni csak azért, mert nők.”

Grisnik Petra színésznő

„Kiválasztottam azokat a hozzászólásokat, amelyeket képbe szerettem volna önteni, az egész folyamat pedig terápiaként működött: a gyűlöletet és az agressziót átfordítottam valami másba, és teremtőerővé vált. Az én fájdalmamat enyhítette, és remélem, másoknak is segített.”

Tóth Eszter feminista aktivista

 „Az a célom, hogy ha valaki elszigetelve érzi magát, találjon egy kapaszkodót, amelynek köszönhetően rájön, hogy nincs egyedül. Hiszem, hogy azokat a csoportokat kell megerősíteni, amelyeket elhallgattatnak, amelyeket a közvetlen környezetük elcsendesít.”

Geena Davis színésznő

 „Akkor még nem sejtettem, hogy ez lesz a küldetésem, rájöttem, hogy ha a gyerekek azt látják, hogy a fiúk csinálják az összes érdekes és fontos dolgot, a lányok pedig a háttérből szurkolnak nekik, akkor az első perctől kezdve nemi előítéleteket nevelünk beléjük – tudattalanul is.”

Masih Alinejad újságíró

„Ha női újságíróként olyan kérdést teszel fel, ami nem tetszik nekik, nem a véleményed, hanem a szexualitásod miatt támadnak meg. Neveztek már prostituáltnak, ribancnak; megvádoltak azzal, hogy szexuális kapcsolatom van parlamenti képviselőkkel. Ezeket a dolgokat mondják, amikor sikeres, kritikus és bátor vagy.”

Celeste Barber humorista

„Szeretem jártatni a számat. Sokszor csinálom. Frappáns vagyok – ez az egyik kedvenc tulajdonságom.”

Fotó: Wendell Teodoro – Wireimage – Getty Images, Horányi Juli, Lloyd Bishop – NBC Universal – Getty Images Hungary, Kleb Attila, Ed Jones – AFP – Europress, Vass Tamás

A teljes cikket olvasd el a Marie Claire 2023/2. lapszámában!