War Toys: mindent eláruló gyerekrajzokból felkavaró fotók

2023. március 14.
A haditudósítók képeinél is hatásosabbak egy amerikai fotós háborús övezetekben készített művészi fotói. Plüsstank, műanyag katona és apró rakéta szerepel a fényképein, de ha tudjuk, hogy minden beállítás szenvedő gyerekek történetei nyomán készült, akkor mindjárt a kríziszónák megrázó krónikájának láthatjuk őket.
War Toys: mindent eláruló gyerekrajzokból felkavaró fotók

Brian McCarty a rangos New York-i művészeti iskola, a Parsons School of Design frissen végzett hallgatójaként készült egy zágrábi kiállításra 1996-ban, közvetlenül a délszláv háború lezárását követően. Munkájában régi játékkatonák segítségével idézte fel azokat a meghatározó élményeket, amelyekről a vietnámi háborúban járt apja mesélt neki. Bár a horvát fotográfus szövetség berzenkedett a háború felidézése miatt, ő úgy vélte, szembesíteni kell a felnövekvő generációkat a háború valóságával, hogy másképp gondolkodjanak az erőszakról. A fotóit végül kiállították. Valahogy így kezdődött el a mai napig is tartó, egyedülálló projektje, amely idővel a War Toys nevet kapta, és amelynek néhány képkockáját közöljük. Brian háborús traumát elszenvedett gyerekekkel dolgozik, művészetterápiával, és ma már terapeuták bevonásával próbál segíteni nekik, hogy megérthessék és feldolgozhassák, ami körülöttük történik.

Brian McCarty

Brian McCarty

Mindent eláruló rajzokból felkavaró fotók

Brian a művészetterápia eszközeivel próbálja rávenni a gyerekeket, meséljék el, hogy mi minden történik velük, mi aggasztja őket, még akkor is, ha közvetlenül esetleg nem látják a vérontást, csak az erőszak nyomasztó légkörében kénytelenek tölteni a napjaikat. Miután a kicsik lerajzolták, ami foglalkoztatja őket, a fotós a rendelkezésére álló eszközökkel rekonstruálja a rajzokat – felkavaró fotókat készít belőlük.

POPPY PLAYTIME – Ukrajna, 2022.

A 11 éves Simon nem mesél semmit arról, hogy mi mindent élt át a háborúban, a rajzából viszont annál több kiderül belőle. A Poppy Playtime egy Ukrajnában népszerű horror videójáték, amelynek figurái ellepték az országot. Symon a YouTube-on futott bele a játékba, és lerajzolta, milyen is, amikor az egyik figura széttépi a másikat. Az orosz légicsapás következtében kibelezett lakásban újrakonstruált jelenet még akkor is ijesztő, ha a rajta szereplő figurákat akár cukinak is láthatjuk.

SURVIVOR. ALONE, Libanon, 2016.

Egy szíriai menekült lány a bűntudatról mesél rajzban, ami azért gyötri, mert ő túlélt egy légi csapást Aleppóban, miközben a családja több tagja is meghalt. Ezt szimbolizálja az a láthatatlan pajzs, amely megvédte őt az egész környéket felperzselő bombáktól.

Szerző: Zimre Zsuzsa

A teljes cikket olvasd el a Marie Claire 2023/2. lapszámában!

Ráskó Eszter, Marie Claire címlap