Áron Eszter második otthona – az AERON és Koppenhága szoros kapcsolata

2023. szeptember 16.
Szinte felsorolni is lehetetlen, mennyi minden ragadta meg a dán fővárosban az AERON alapító-tervezőjét, Áron Esztert, ami miatt ma második otthonának érzi Koppenhágát. A legjobb helyekről és hangulatokról röviden mesél nekünk.

Az AERON tökéletesen megtalálja a helyét a skandináv világban. Az északi dizájn és a magyar brand közös értékek mentén szerveződik: azonos formanyelv és szemlélet, időtálló, minőségi alapanyagok és holisztikus fenntartható tervezés.

A Szervita téren saját üzlettel rendelkező AERON egyetlen magyar márkaként rendszeres visszatérője a koppenhágai divathétnek: tavaly itt ünnepelte a közösségét egy vacsorával, majd két bemutatót is tartott a nemzetközi szakmának.

Áron  Eszter, az AERON alapító-divattervezője

Áron Eszter számára hamar egyértelművé vált: ez a második otthona. Idén nyáron művészi kollaborációra hívta meg a rajongóit. „A dánok stílusában mindig ott a praktikum: tervezői darabokhoz túracipőt vagy profi esőkabátot is húznak. A vikingek örökösei úgy tartják: nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. Inspiráló, ahogy az adottságokhoz alkalmazkodnak, és mindenből a maximumot igyekeznek kihozni” – mondja Eszter.

Művészi szintre fejlesztették a kávékultúrát, a lakberendezést, a tereket egy-egy gyertya varázsolja barátságossá. „Épp ez tetszik annyira: a természetesség, és hogy ösztönösen megtalálják a balanszot.” Eszter is az ellentétek közötti egyensúlyt keresi a kreációival. „Sosem látom, hogy túl sok volna valami, mindig tudják, hogy hol kell egyet hátrébb lépni, vagy épp rácsavarni a kakaót. Minden látogatás után több leszek.”

Atelier September

„Számtalan jobbnál jobb kávézó található Koppenhágában. Számomra az egyediek emelkednek ki, azok, amelyek a különleges megközelítésben hisznek. Az Atelier September hangulata igazán jellegzetes: rusztikus, de mégis nagyon friss és nagyon vagány.”

New Mags

A lenyűgözően modern, minden négyzetcentiméterében megtervezett térben a világ különleges magazinjai és albumjai kaphatók. „Közel sem egy szokványos újságos, itt egy szemlélettel gazdagszik az ember.”

A helyiek az én tükrömben

A jó ízlés úgy járja át a várost, mint a mindig sós levegő. A jól fésült utcaképben meglepő gyakorisággal jelenik meg egy-egy kimagasló stílusérzékkel öltözött járókelő. „Szeretem figyelni a választékos és igényes öltözékű embereket, régi kedves szórakozásom, hogy megpróbálom megfejteni, ki mivel foglalkozik, hová tart, ki is lehet valójában.”

Lille Bakery

A belváros peremén, a kortárs múzeum szomszédságában, egy ipari területen működő pékség. „A kiváló, helyi alapanyagokról, a kézművességről és az egyszerűségről szól. Itt egy szelet kenyér egy szelet érlelt sajttal és házi vajjal: a mennybemenetel. Tökéletes íz és frissesség.”

Szöveg: Dávid Máté Fotó: Varga Matti

Eszter kedvenc helyeiről a szeptemberi Marie Claire-ben olvashatsz tovább!