Balla Eszter – A színésznő, aki pont így képzelte

2023. szeptember 08.
Sosem hagyta, hogy szem elől tévesszük, csak közben született három gyereke és a világban zajló események sem éppen a benne élő előadóművésznek kedveztek. Most azonban úgy tűnik, eljött Balla Eszter reneszánsza, és fog még nekünk színésznőként újat mondani.

Hogy telt a nyaratok?

Augusztus elejéig a gyerekeknek csodálatosan, nekem inkább munkával. Ami azért érdekes, mert nagyon ritkán dolgozom ilyenkor, vagy legalábbis eddig valahogy mindig úgy alakult, hogy a nyaraim szabadok voltak. De most nagyon jó volt dolgozni, ráadásul a gyerekek táborokban voltak, úgyhogy nem éreztem úgy, hogy tőlük veszem el az időt. Aztán bepakoltuk az autóba a három gyereket, egy kutyát, sátrakat, hálózsákokat, a konyhát, ami elég komoly logisztikát igényelt, és a nyár többi részét családi lazítással töltöttük.

Már tényleg akkorák a gyerekeid, hogy a nyaralás neked is kikapcsolódás?

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem azt érezni, legalábbis a Balatonon, hogy már nem arról szól a nyaram, hogy hajlott háttal rohangálok a vízbe, és védem a gyerekeim életét. És bár most sem lehet őket kirángatni a vízből, már vízbiztosak, így mellettük akár napozhatok is. Az a kisgyerekes fajta, hihetetlen nagy energiát igénylő nyaraltatás megszűnt, és más formát öltött. Én ezt a három gyerekkel tényleg kimaxoltam, és nagyon szerettem is, de jó, hogy most már nem ez van: sokkal inkább partnerek, tudnak segíteni például sátrat verni, de társasjátékokban, meg egyáltalán, a beszélgetéseinkben is szintet léptünk.

A gyerekeid jó testvérek?

Szerintem nagyon. Persze vannak klasszikus vitáik. Nyolcéves a legkisebb, tíz a középső, tizennégy a nagy, és már mindnyájuknál bekövetkezett olyan személyiségfejlődés, amely a saját akaratukat és énképüket erősíti – így a nézetük sokszor ütközik a másikéval. Hosszú évekig igen erős banda voltak, szinte semmi veszekedés nem volt közöttük, de most már iskolás mindenki, megvannak a saját köreik, privát szférát szeretnének, és az nem mindig van nekik.

Nem akarok magamból kiindulni, de én a húszas éveimben azt hittem, hogy a negyvenes korosztály fél lábbal a sírban van, ott már nem sok izgalmas történik az emberrel. Ma már persze tudom, hogy tévedtem, de érdekelne, hogy benned élt-e hasonló téveszme.

A húszas éveimben nem igazán gondolkodtam a távoli jövőben, azzal voltam elfoglalva, ami éppen történt. Fantáziáltam dolgokról, de a nőiségemmel vagy az életkorommal kapcsolatban sosem voltak ilyen előrelátó gondolataim. Egyáltalán nem érdekeltek a negyvenévesek, amikor húszéves voltam, azok nekem nénik voltak. Én úgy közelítettem a negyven felé, hogy közben nagyon kerek és nagy létszámú családom lett, amelyben ki tudtam teljesedni. Nekem nagy magabiztosságot ad, hogy biztos családi hátterem és támogató férjem van, így az életkoromat – ez idáig legalábbis – egyre jobbnak és jobbnak élem meg. Régebben szorongó, önbizalomhiányos voltam, és tényleg ez töltötte ki a gondolataim nagy részét. A gyerekeim által viszont magabiztosabb lettem. Annyira sok döntést kellett hozni, és ezek a legtöbb esetben hál’ istennek jó döntéseknek bizonyultak, hogy ez az évek alatt egészségesebb önképet adott és segített abban, hogy normálisabban tudjak magamra tekinteni és elengedjem a negatív gondolataimat.

Az önbizalomhiány, amelyet említesz, talán kicsit generációs probléma is. Te is úgy látod, hogy a fiatalabb generációk képviselői sokkal magabiztosabbak?

Én úgy látom, ez a nagyobb önbizalom a szabadabb nevelésének érvényesülése, amelyet nem feltétlen tartok jónak. Azt gondolom, hogy ma a fiatalokon nagyon érezhető ez a korlátok nélküliség, és ez nem szerencsés. Nem mondom, hogy jó, hogy mi önbizalomhiányosok voltunk, de volt bennünk valamiféle önkontroll vagy önfék, ami szerintem nem rossz. Ezt nyilván a szüleink nevelésétől kaptuk, és ezt ma egyre kevésbé látom. Jó lenne megtalálni az egyensúlyt valahol a kettő között. A férjem és én ebben nagyjából ugyanazt képviseljük, vagy legalábbis tudunk jókat vitatkozni erről.

Fiatalon szültél, főleg a színésznők között. Nem tartottad akkor ezt rizikósnak a karriered szempontjából?

Akkor már több mint hét éve voltunk együtt a férjemmel, és úgy láttuk, hogy vagy lépünk és család leszünk, vagy ki tudja, mi lesz velünk. Akkoriban inkább ez vezérelte a gyerekvállalással kapcsolatban. Hogy spontán elkezdtük azt érezni, hogy itt az ideje, hogy legyen egy gyerekünk. Amikor ezt megbeszéltük, az annyira jó érzés volt, hogy el tudtam engedni a munkákat. Azelőtt rengeteget dolgoztam, sok minden történt velem, és nem éreztem azt, hogy ha kiesek, akkor vége lesz a karrieremnek.

Az elejétől tudtad, hogy három gyereked lesz?

Nem! Amikor megszületett Emma, mindketten tudtuk, hogy szeretnénk majd neki testvért, de harmadikról szó sem volt.

A gyerekeid hogyan élik meg, hogy színésznő az anyukájuk?

Évekkel ezelőtt nagyon nem érdekelte őket, sőt, maguk is elhatárolódtak minden szerepléstől. Mivel csak felnőtteknek szóló előadásokban játszottam, ők ennek csak a rossz részét látták, hogy anya elmegy este. De aztán játszottam a Proton Színház Vackor nyomában előadásában, és azt a gyerekeim rengetegszer megnézték. Sőt, olyan is volt, hogy nem tudtam őket kire hagyni, és mivel stúdióban játszottuk, beültettem őket az első sorba, és a színpadról figyeltem rájuk. Ott valami átfordult bennük. Mostanában egyre inkább szeretnek szerepelni, és nem zavarja őket az én szereplésem se. A hírnév foglalkoztatja őket, erről sokat beszélgetünk. Mindig azt hangsúlyozom nekik, hogy az nem kiváltság, hogy híres vagyok, és néha felismernek. Ezzel én nem több vagyok, csak olyan a foglalkozásom, ami ezzel jár. Ezt kell helyre tenni bennük.

Mostanában egy magyar márka, a PLIÉ arcaként is találkozhatunk veled. Milyen a viszonyod a magyar divattal?

Meglepett és nagyon örültem, hogy megkerestek. Korábban nem volt a látóteremben ez a márka, pedig részben kifejezetten az én korosztályomat célozza meg, és pont az én ízlésemnek megfelelőek a ruhái. Régebben egyébként jobban követtem a magyar tervezőket, de azért most is figyelem a hazai divatot, és van is egy kis rálátásom. A Plié nagyon jó minimalista, letisztult stílust képvisel, jól illeszkedik ahhoz a vágyamhoz, hogy minél jobban variálható, környezettudatos és fenntartható kapszulagardróbom legyen. Nekem nincs sok ruhám, de azok remekül variálhatók. A Plié is ezt képviseli, ezért is nagyon jó ez a találkozás.

@marieclairehun Megjelent az új Marie Claire magazin, a címlapon Balla Eszterrel! 🍁 A szeptemberi magazin fókuszában a divat áll, de 40 oldalas divatmellékletünk mellett számos ökocikkel is találkozhattok a lapban. A kettő metszeteként pedig címlapsztárunk a PLIÉ magyar tervezői darabjaiba bújt a fotózáshoz.✨ Mutatjuk, milyen egy profi címlapfotózás nálunk, aztán irány az újságárus! 🏃🏻‍♀️ #cover #covergirl #covershoot #marieclairecover #marieclairemagazine #septemberissue2023 #autumnfashion #hungariangirl #hungariantiktok #hungarian #magazine #magazinetiktok #magazinecover #fyp #fyp ♬ It's Called: Freefall (Rainbow Kitten Surprise) [Sped Up Version] - sped up nightcore

Szöveg: Lami Juli Fotó: Demeter Vanda Smink: Belovai Nóra Haj: Radván Simon Styling: Balogh Viktória Ruha: PLIÉ Collection

 A teljes interjút megtalálod a Marie Claire szeptemeri lapszámában!