Sofia Coppola archívuma: ikonikus filmek kulisszái mögött

2023. november 13.
Az Oscar-díjas filmkészítő a nyolc általa rendezett és kivétel nélkül ikonikussá vált mozifilm kulisszái mögé kalauzol egy új könyvben, amely több száz, eddig soha nem látott fotót tartalmaz.
A Sofia Coppola Archive 1999–2023

Lopom a sztárom 2013

„2010-ben a Vanity Fair magazin cikkében olvastam a tinikről, akik a hírességek közösségimédia-posztjaiból kikövetkeztetik, hogy azok mikor nincsenek otthon, majd kirabolják őket. A realitysztár-kultusz ekkor tetőzött. Egyszerre tűnt viccesnek és meg is érintett. Tetszett a kölyök sztorija, aki próbál beilleszkedni egy csillogó világba. Los Angelesben forgattunk digitális technikával – korábban sosem próbáltam, de a történethez ez illett. Napokat töltöttünk éjszakai klubokban és Paris Hilton cipőkkel teli gardróbjában.”

Csábítás 2017

„A Thomas Cullinan regényén alapuló Csábítás egy csapat nőről szól, akik a polgárháború idején egy fedél alatt élnek – izolációban, távol a társadalomtól és a férfiaktól. Meg akartam mutatni őket elszigeteltségükben, kétségbeesésükben és elfojtott vágyaikban. Úgy gondoltam, hogy Elle Fanning szórakoztató és nagyszerű lenne a szexualitását felfedező, elkényeztetett iskoláslány szerepében. Jennifer Coolidge gyönyörű New Orleans-i otthonában forgattunk, a város szélén. Tapintani lehetett az ültetvények történetének szörnyűségeit és a hely különös atmoszféráját.”

A Sofia Coppola Archive 1999–2023

Elle Fanning a Csábítás című film forgatási szünetében

Elveszett jelentés 2003

„Huszonévesen sok időt töltöttem Tokióban. Imádtam ott fotó- és divatprojekteken dolgozni, minden lehetőséget megragadtam, hogy odautazhassak. Olyan helynek tűnt, ahol jó lánynak lenni: szabadnak éreztem magam és hajtott a felfedezési vágy. Abban az időben – a közösségi média előtt – nem igazán láttunk bele a lányok privát világába. Mindezekkel a benyomásokkal ültem a Los Angeles-i étkezőasztalomnál, és próbáltam összerendezni őket egy filmes történetté. Meg akartam örökíteni, hogy milyen érzés volt Tokióba menni, és hogy a húszas éveim végén mik jártak a fejemben.”

A Sofia Coppola Archive 1999–2023A Sofia Coppola Archive 1999–2023 című könyv a Mack Kiadó gondozásában jelent meg. mackbooks.co.uk

A teljes cikket és még több backstage képet találsz a friss Marie Claire-ben!