Az Oscar történelmében mindössze 7 nőt jelöltek legjobb rendezőnek – Kik ők, és mit érdemes tudni róluk?

2023. március 06.
Az első aranyszobrocskák 1929-es kiosztása óta több mint 400 különböző film rendezője kapott jelölést – ám ezek közül csak nyolc filmet rendeztek nők.
Az Oscar történelmében mindössze 8 nőt jelöltek legjobb rendezőnek

Az Oscar-gála hosszú évtizedeken át inkább a fehér férfiak játszótere volt – igazán fontos kategóriákban alig-alig találtunk női vagy színes bőrű jelölteket. Az elmúlt években aztán az Akadémia is megérezte a változó idők szelét, és a nyilatkozatok szerint ma már kifejezetten törekedni próbálnak arra, hogy minél diverzebb legyen a jelöltek listája. Ennek eredményeként 2019-ban Bong Joon-ho lett az első dél-koreai rendező, aki az Élősködők című filmjéért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, majd két egymást követő évben is nőknek ítélték oda ezt a szobrocskát – Chloé Zhaonak és Jane Campionnak. Idén azonban mintha kissé visszavettek volna a nagy progresszivitásból, az Akadémia ugyanis egyetlen nőt sem jelölt a legjobb rendező kategóriájában.

Az első aranyszobrocskák 1929-es kiosztása óta több mint 400 különböző film rendezője kapott jelölést – ám ezek közül csak nyolc filmet rendeztek nők. Az összesen nyolc jelölt közül pedig az Oscar történelmében eddig mindössze három nőnek ítélték is oda a szobrocskát.  

Az Oscar történelmében mindössze 8 nőt jelöltek legjobb rendezőnek

Kathryn Bigelow, Chloé Zao és Jane Campion

Az idei díjakat március 12-én fogják kiosztani, és bár ezúttal egyetlen női rendezőnek sem szurkolhatunk, a következőkben megemlékezünk arról a nyolc úttörőről, akiknek tehetségét hajlandó volt elismerni az Akadémia.

Lina Wertmüller: Seven Beauties (1975)

47 hosszú év kellett hozzá, de Lina Wertmüller lett az első nő, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó jelölést a Seven Beuaties című sötét komédiáért. Ebben az olasz nyelvű filmben (amelyet Wertmüller írt és producerként is jegyez) Giancarlo Giannini alakította Pasqualinót, a bolondos örökifjút, aki a fasiszta és a második világháború korabeli Olaszországban próbálja megvédeni családja becsületét. Wertmüller történelmet írt a jelölésével, ugyanakkor családi üggyé is tette a projektet, mivel a férje, Enrico Job volt a film díszlet- és jelmeztervezője

Jane Campion: Zongoralecke (1993)

Wertmüller történelmet író jelölése után csaknem 20 év telt el, mire egy másik nő is felkerülhetett a legjobb rendezők jelöltjeinek listájára: ezúttal Jane Campion tehetségét ismerte el az Akadémia a Zongoralecke című romantikus drámáért. A Holly Hunter bravúros alakításával, valamint a True Bloodból ismert Anna Paquin debütálásával készült film egy néma zongoraművészről szól, aki egy elrendezett házasság miatt Új-Zélandra költözik lányával, ahol hamarosan két férfi között találja magát. A filmet Campion írta, rendezte és a produceri munkálatait is ellátta, és bár a legjobb rendezésért járó díjat nem ő kapta, a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést elnyerte. Hunter és Paquin egyaránt Oscart vihetett haza az alakításáért.

Sofia Coppola: Elveszett jelentés (2003)

Bár Sofia Coppola a nagyra becsült filmrendező, Francis Ford Coppola lánya, sikerült filmrendezőként a saját jogán nevet szereznie a szakmában. Játékfilmes debütálása, az Öngyilkos szüzek rögtön kritikai sikert hozott számára, és a film gyorsan kultikus klasszikussá is vált. Négy évvel később következett a Elveszett jelentés című romantikus dramedy, amelyben a Bill Murray alakította középkorú színész éppen identitásválságon megy keresztül, mikor Tokióban összebarátkozik egy fiatal lánnyal (akit Scarlett Johansson kelt életre). Campionhoz hasonlóan Coppola is alulmaradt a rendezői kategóriában, de a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat hazavihette.

Kathryn Bigelow: A bombák földjén (2009)

És végre itt az első győztes! Kathryn Bigelow a negyedik nő, akit valaha a legjobb rendezői díjra jelöltek, és egyben az első nő, aki meg is tudta nyerni. Bigelow lebilincselő háborús thrillere egy robbanószerkezet-eltávolító (EOD) egység mindennapjait követi nyomon az iraki háborúban. A filmben olyan nagy nevek játszanak, mint Jeremy Renner és Ralph Fiennes, és a legjobb filmért valamint a legjobb eredeti forgatókönyvért járó szobrocskát is hazavihette.

Greta Gerwig: Lady Bird (2017)

Greta Gerwig felnőtté válásról szóló sikerfilmjét, Lady Birdöt mind a közönség, mind a kritikusok imádták, és ezzel ő lett az ötödik nő, akit jelöltek a hőn áhított rendezői díjra. Az ír színésznő, Saoirse Ronan főszereplésével készült indie-vígjáték a lázadó tini, Lady Bird nyomába ered, aki éppen a középiskolát próbálja túlélni, miközben az édesanyjával (Laurie Metcalf) való feszült kapcsolatát is meg kell oldania.

Emerald Fennell: Ígéretes fiatal nő (2021)

Mikor 2021 márciusában bejelentették a 93. Oscar-díj jelöltjeit újabb két nő csatlakozott ehhez a lenyűgöző listához. Az első Emerald Fennell, akinek üdítő fekete komédiája, az Ígéretes fiatal nő általános elismerést kapott. Fennell (akit eredeti forgatókönyvéért is jelöltek) egy fiatal nő, Cassie Thomas (Carey Mulligan) történetét dolgozza fel, aki azon munkálkodik, hogy megbosszulja barátja szexuális zaklatását. Fennell jelölése mellett a film három másik díjra is esélyes volt a 2021-es ceremónián, köztük a legjobb filmért és a legjobb színésznőnek járó díjért is versenybe szállt.

Chloé Zhao: A nomádok földje (2021)

Következik Chloé Zhao, aki előbb a Golden Globe-on írt történelmet, hiszen ő lett a második nő és az első ázsiai származású nő, aki a legjobb rendezőnek járó díjat hazavihette. Majd szintén ő lett az első ázsiai nő, akit az Oscar-díjra jelöltek a legjobb rendező kategóriában. A nomádok földje című filmje egy Fern (Frances McDormand) nevű nő történetét követi nyomon, aki a nagy recesszió közepette utazik át az Egyesült Államokon, miután elveszítette férjét. Zhao a 2021-es díjátadón végül haza is vihette a legjobb rendezőnek járó szobrocskát, valamint a legjobb film és legjobb női főszereplő kategóriájában is díjazták a produkciót. 

Jane Campion: A kutya karmai közt (2022)

 

2022-ben Campion lett az első nő, aki másodszor is Oscar-jelölést kapott a legjobb rendezői kategóriában. A film (amely 11 Oscar-jelölést szerzett) egy basáskodó, de karizmatikus farmer történetét meséli el. A kutya karmai közt című moziban olyan sztárok szerepeltek, mint Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons és Denzel Washington. Campion ezúttal haza is vihette a legjobb rendezőnek járó díjat.

Fotó: Getty Images

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés