5 zseniális színésznő, aki nem amerikai, mégis világhírre tett szert

2023. augusztus 12.
Nagyon messziről indultak, de ma már ott vannak Hollywood legjobbjai között.
5 zseniális színésznő, aki nem amerikai, mégis világhírre tett szert

Egyáltalán nem könnyű külföldiként a filmipar fellegvárában érvényesülni. Ha nem vagy igazán tehetséges,  ha nem beszéled tökéletesen az angolt és nincsenek jó kapcsolataid, szinte lehetetlen sikeres karriert építeni Hollywoodban.  Mondhatnánk, hogy az alábbi színésznőknek szerencséjük volt, de ez nem lenne teljesen igaz. A tehetség mellett bennük tényleg megvolt az az elszántság is, aminek köszönhetően mára külföldiként is fel tudták küzdeni magukat a leghíresebb A-listás amerikai sztárok közé. Lássuk, honnan indultak és hová jutottak el az évek alatt!

Gal Gadot

gal-gadot

Ma már el sem tudnánk képzelni Hollywoodot Gal Gadot nélkül, pedig a színésznő nem is olyan régen, 2009-ben kapta meg az első az nemzetközi filmszerepét. Gal eredetileg Izraelből származik, és mielőtt betört volna a filmiparba, egészen más úton indult el. 18 évesen megnyerte a Miss Israel szépségversenyt, majd pedig két évet szolgált az izraeli hadseregben mint fitnesz- és felkészítő edző. Ezután joghallgató lett, miközben modellkedéssel is foglalkozott. Egy fotósorozata irányította rá először a figyelmet filmes körökben, ahonnan pedig már nem volt megállás: először szerepet kapott a Halálos iram című filmben, néhány év múlva pedig ráosztottak Wonder Woman ikonikus szerepét. Az évek során Gal Gadot Hollywood egyik legkeresettebb színésznőjévé vált.

Ana de Armas

ana-de-armas

Mielőtt hollywoodi sztár lett volna belőle, Ana de Armas a hazájában már híres színésznőnek számított. Ana Kubában született, és bár gyerekkora egy részét Amerikában, Texasban töltötte, később visszatért Kubába és 14 évesen felvételt is nyert a Kubai Nemzeti Színművészeti Iskolába. 18 éves korától kezdett el filmekben játszani, először Kubában, majd a jobb lehetőségek miatt Spanyolországba költözött. Végül 2014-ben vette az irányt Amerika felé, ahol a filmezés előtt még az angol tudását kellett tökélyre fejlesztenie. Az első jelentős szerepét 2017-ben kapta a Szárnyas fejvadász 2049 című filmben, amiben Ryan Gosling karakterének a barátnőjét alakította, de a közönség szívét kétségtelenül a 2019-es Tőrbe ejtve című film főszereplőjeként nyerte el.

Penelopé Cruz

 Az Oscar-díjas Penelopé Cruz minden idők egyik legsikeresebb spanyol színésznője. Penelopé eredetileg táncolni tanult, hatéves korától balettozott, mígnem 15 évesen behúzta a kéziféket, és úgy döntött, inkább színésznő szeretne lenni. A vakmerősége kifizetődött, hiszen ezután nem sokkal jöttek is sorban a reklámszerepek, a tévéfellépések, majd az első filmszerepek is. Az igazi áttörést végül az hozta meg számára, amikor a világhírű spanyol rendező, Pedro Almodóvar felfedezte. Ekkor már számítani lehetett rá, hogy hamarosan Hollywood is érdeklődni fog a fiatal színésznő iránt. Ez végül meg is történt, így lett Penelopé Cruz az első spanyol színésznő, akinek sikerült Hollywoodban befutnia és hosszabb időn keresztül az amerikai filmipar élvonalában dolgoznia. De szintén ő az első spanyol színésznő, akit Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is jelöltek, és aki a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat meg is nyerte.

Salma Hayek

Salma Hayek

Salma Hayeket gyakran össze szokták keverni Penelopé Cruzzal, pedig Salma valójában mexikói származású. A mexikói Veracruzban született, de kiskorától kezdve az USA-ban, Texasban élt. Az egyetem miatt tért vissza később Mexikóba, de a tanulmányait végül félbehagyta, mert inkább színészkedni szeretett volna. A karrierje kezdetén főleg mexikói filmekben és szappanoperákban játszott, mígnem 1991-ben Los Angelesbe költözött, ahol néhány év múlva meg is kapta az áttörést jelentő szerepét: Antonio Banderas mellett ő lett a Desperado című film főszereplője. Több mint 25 éve tört be a filmipar fellegvárába, és azóta is Salma számít az egyik legsikeresebb mexikói színésznőnek.

Charlize Theron

Eddig azt gondolta, hogy Charlize Theron egy vérbeli amerikai színésznő? Nagyot tévedtél! Charlize a dél-afrikai Benoniban (Johannesburg közelében) született, az anyanyelve az afrikaans, de ugyanolyan jól, akcentus nélkül beszél angolul is. Eredetileg a modellpályán indult el, így jutott el 17 éves korában New Yorkba, és ekkor úgy döntött, hogy végleg Amerikában marad. Nem sokkal később Los Angelest vette célba, és nyolc hónappal az érkezése után meg is kapta élete első szerepét egy kis költségvetésű filmben. Innen a karrierje gyorsan ívelni kezdett felfelé, egyre jelentősebb hollywoodi filmekben játszott, míg végül 1990-es évek második felében már olyan kasszasikerekben is szerepelt, mint az Ördög ügyvédje. Az Oscar- és Golden Globe-díjas Charlize ma már Hollywood egyik legmenőbb színésznője.

Fotó: Getty Images