Kis karácsony, zöld karácsony

2023. november 17.
A sokak szerint legszebb téli ünnep nemcsak a szeretetről, hanem a pazarlásról is szól – de nem kell ennek feltétlenül így lennie. Soroljuk azokat a középhaladó tippeket, amelyek segítségével környezetkímélőbb és fenntarthatóbb lesz a karácsony.
Zöld karácsony

Hangulatfelelősök

Nincsen karácsony Kevin, akarjuk mondani, dekoráció nélkül. Szerencsére nem kell az elveinknek hátat fordítva „full waste”-módba kapcsolni, ma már lehet igazán zöld megoldásokat is találni.

Fényár helyett

A kinti ünnepi világításra napelemes, bentre pedig LED-es opciókat válasszunk. Nem kell versenyezni a szomszéddal, hogy kinek van nagyobb világító szarvasa, mert a NASA szerint így is borzasztóan magas ilyenkor a fényszennyezettség.

Természetes díszek

Műanyag karácsonyfadísz helyett újat már csak olyat vegyünk, ami papírmaséból, fűszerből vagy rongyból készült. Magunk is gyárthatunk só-liszt gyurmából vagy szódabikarbóna és keményítő egyvelegéből, de a természetben sétálva gyűjthetünk is párat, például lehullott tobozokat.

Jelentőségteljes

Az is jó, ha valamilyen tartós anyagból választunk díszt, de évente, mondjuk, csak egyet, ami igazán közel áll a szívünkhöz, és hosszú évek után is örömmel vesszük elő.

Másik gyertya

A megszokott, paraffinból – ami egy kőolajszármazék, és rendkívül szennyezi a talajt, a vizet és a légkört, ráadásul belélegezni is káros – készült gyertyák helyett szavazzunk inkább a szója- vagy méhviasz változatokra, amelyek nemcsak biológiailag lebomlók és füstmentesek, de tovább is égnek hagyományos társaiknál.

Igazi vagy műfenyő?

Az örök dilemma. Ha már van egy műfenyőnk, akkor azt állítsuk fel – a kutatások szerint legalább tízszer kell használnunk, hogy negatív legyen a karbonlábnyoma. Ha viszont nincs, akkor ellenőrzött faiskolából származót vagy kaspósat szerezzük be, de a legjobb, ha valamelyik szobanövényünket díszítjük fel. (Kár is tagadni, hogy a Covid alatt mindannyian crazy plant ladyk lettünk.) Ha hiányozna az igazi illata, akkor párologtassunk fenyő illóolajat.

Nem kell új ruha

Év végén megszaporodnak a baráti és céges összeborulások is, amelyeket nem érdemes kihagyni még akkor sem, ha nem fűlik hozzá a fogunk. Egyszer talán hálásak leszünk az ott megszerzett kapcsolatokért, vagy ha más nem, évekig emlegethetjük, mit is művelt egyik-másik kollégánk. Viszont néhány pletyka és ingyen falat miatt nem érdemes új ruhát vásárolni erre a pár órára: higgyük el, ha mi sem emlékszünk arra, hogy ki mit viselt tavaly, akkor más se fog a mi outfitünkre. Ha pedig mégis, akkor büszkén mondhatod, hogy környezetvédelmi okok miatt nem vagy hajlandó támogatni a világ negyedik legszennyezőbb iparágát.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket keresd a friss Marie Claire-ben!

Charlize Theron Marie Claire 2023/7 címlap

Charlize Theron Marie Claire 2023/7 címlap