Ezt jelentik a gyertyák az adventi koszorún

2022. november 29.
Sok millió otthonban gyújtják meg a világ körül december első vasárnapján az adventi koszorú első gyertyáját. Ám sokkal kevesebben tudják, mit jelentenek az adventi gyertyák, és miért nem mindegy, milyen színűek.
  • A pogány germán hitvilágba nyúlik vissza az adventi koszorú és gyertyagyújtás története, ám az első igazi adventi koszorút egy evangélikus lelkész készítette.
  • Az adventi koszorú gyertyái lilák és rózsaszín a katolikus vallásban, míg a protestánsoknál pirosak és fehér.
  • Néha egy ötödik gyertya is található az adventi koszorún, ezt karácsony este gyújtják meg.

Számtalan kézműves foglalkozásra jelentkezhetünk, ahol elkészíthetjük álmaink adventi koszorúját, de otthon is kísérletezhetünk, és akár mohaágyba is szúrhatjuk a négy gyertyát, vagy éppen az aktuális, minimalista trendeknek megfelelően csupán egy négyágú gyertyatartó jelképezi nálunk az adventi koszorút. Reneszánszát éli az adventi koszorú, az utóbbi néhány évben legalább olyan fontossá vált, mint a karácsonyfa állítása vagy az adventi kalendárium. 

Reneszánszát éli az adventi koszorú és gyertyagyújtás, ami mára elszakadt a vallásos gyökereitől

Reneszánszát éli az adventi koszorú és gyertyagyújtás, ami mára elszakadt a vallásos gyökereitől

Arról viszont kevesen tudnak, honnan ered az adventi koszorú hagyománya, mit jelentenek a gyertyák, és miért pont olyan színűek, amilyenek. 

Honnan ered az adventi koszorú? 

Nem meglepő módon, ahogy sok más vallási szimbólum esetében, a pogány hitvilágból ered az adventi koszorú is. Az ősi germán népek már jóval a kereszténység felvétele előtt is megünnepelték a fény születését decemberben, a téli napforduló idején. Ezt azért is várták annyira, mert ekkortól rövidülnek az éjszakák, és ismét egyre hosszabbak lesznek a nappalok, a fény lassan visszaveszi az uralmat a sötétség felett.

Akkoriban úgy hitték, hogy a gonosz boszorkányok és rossz lelkek erősebbek a sötétben, ezért a téli időszakban, amikor nélkülözniük kellett a fényt, a legtöbb rituáléjuk a gonosz szellemek elűzését célozta. A téli napfordulóra való várakozás alatt készítettek úgynevezett varázsköröket, amiről úgy hitték, elűzi a háztól a gonosz szellemeket. A varázskörök fenyőágakból font koszorúk voltak, melyeket vörös vagy arany szalagokkal díszítettek, melyek szintén a fényt jelképezték. 

A téli napforduló előtti hetekben gyertyákat gyújtottak a varázskörön, minden nap eggyel többet, így az egyre növekvő fény segítségével akartak védekezni a növekvő sötétség, és így az erősödő gonosz szellemek ellen. 

Mikor készült az első igazi adventi koszorú?

Meglepő, de nem a katolikus vallásból ered az adventi koszorú és adventi gyertyagyújtás hagyománya. 1839-ben készítette egy evangélikus lelkész, Johann Hinrich Wichern az első, gyertyákkal díszített adventi koszorút. Ekkor még 24 gyertyát gyújtott meg a hatalmas, kerék méretű koszorún, ezzel jelölte az adventi időszak napjait. 20 piros gyertya jelölte a hétköznapokat, 4 fehér a vasárnapokat, így jött ki a 24. 

Sokáig csak az evangélikusok készítettek adventi koszorút és gyújtottak gyertyát adventkor, több mint száz év kellett, hogy a katolikus egyházban is elterjedjen a szokás. Az adventi koszorú is csak az 1930-as évekre lett igazán ismert és népszerű, ehhez a virágkötők is nagymértékben hozzájárultak. 

Mit jelentenek a gyertyák az adventi koszorún?

Az adventi koszorú a keresztény vallásban Isten örök szeretetét jelképezi. Ezért is díszítik örökzöld növények ágaival – ezek a reményt és az életet szimbolizálják, a gyertya fénye pedig a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét. 

Ekkoriban az adventi koszorút még piros szalagokkal és almával díszítették, nem véletlenül. Az alma a bűnbeesést és a megváltást jelképezte, míg a piros szalag a keresztények elkötelezettségét Isten felé. 

Néha megjelenik egy ötödik, fehér gyertya is a koszorún, ez a Krisztus-gyertya. Ezt karácsony előestéjén gyújtják meg. A másik négy gyertyának is fontos jelentése van.

  1. Az első gyertya az adventi koszorún Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígért Isten megváltást. Ennek a gyertyának a jelentése a hit.
  2. A második gyertya az adventi koszorún a zsidó népet jelképezi, akiknek Isten kijelentette, hogy közülük származik a Messiás. Ennek a gyertyának a jelentése a remény.
  3. A harmadik gyertya az adventi koszorún Szűz Máriát jelképezi, aki megszülte Jézust. Ennek jelentése az öröm. 
  4. A negyedik gyertya az adventi koszorún Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. Ez a szeretet. 

Miért lila, fehér, rózsaszín vagy piros a gyertya az adventi koszorún?

Bár az első adventi koszorú készítője Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész volt, a világon mégis a római katolikus vallás határozta meg végül, miért olyan színű gyertyákat használunk az adventi koszorún, amilyet általában gyújtunk.

Mivel az advent – hasonlóan a húsvét előtti időszakhoz – nemcsak a várakozás, hanem a böjt és bűnbánat ideje is, ezért lila a legtöbb katolikus családban az adventi koszorú gyertyáinak színe, a katolikus liturgiában ugyanis ez kapcsolódik a böjthöz és bűnbánathoz.

Egy gyertya kivételével lilák tehát az adventi koszorú gyertyái. A sorrendben harmadik gyertya rózsaszín, mivel a bűnbánatba ekkor már egy kis öröm is keveredik a hit szerint, ahogy közeledünk karácsonyhoz.

A protestáns családokban, főleg Nyugat-Európában, nem lila és rózsaszín, hanem piros és fehér az adventi koszorú gyertyáinak színe. Itt gyakori az is, hogy a négy piros gyertya mellé a koszorú közepére egy ötödik, nagyobb, fehér gyertyát is állítanak. Ez a már említett Krisztus-gyertya, amit csak karácsony este gyújtanak meg. Ám azokon a helyeken is, ahol csak három piros és egy fehér gyertyát szokás rakni az adventi koszorúra, az utolsó, fehér gyertya meggyújtását Krisztusnak ajánlják fel.

A négy gyertya mellett néha elhelyeznek egy ötödiket is az adventi koszorú közepén

A négy gyertya mellett néha elhelyeznek egy ötödiket is az adventi koszorú közepén

Bár vannak, akik szerint az adventi koszorún a gyertyákat az óramutató járásával ellentétes (vagy éppen megegyező, esetleg átlós) irányban kell meggyújtani, a hagyomány nem tartalmaz ilyen megkötést: az azonos színű gyertyák közül bármelyik jelképezheti bármelyik hetet (a rózsaszín nyilván a harmadik vasárnapnak van fenntartva). A gyertyák elhelyezését illetően sincs külön követelmény, akár egymás mellé, vagy párba is lehet őket állítani.

Ha már tudjuk, mi a jelentése magának az adventi koszorúnak, és mi a négy gyertya története, egészen más szemmel nézünk a saját adventi koszorúnkra is. Talán sokkal mélyebb és személyesebb lesz a kötődés ezen az adventen az ünnephez, ha nem pusztán a szépsége miatt készítjük el az adventi koszorút, hogy karácsonyi dekorációnak használjuk, és hangulatvilágításnak gyújtjuk meg a gyertyákat rajta.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!