Tóth-Szántó Krisztina: Nagy utazás

2024. április 12.
Mintha előbb érkezett volna idén a nyár, mint a tavasz. Legújabb lapszámunk Travel mellékletében hoztunk jó néhány ötletet nektek. Olvassátok el főszerkesztőnk, Tóth-Szántó Krisztina üzenetét.
Tóth-Szántó Krisztina Nagy utazás

Mindegy, hogy előre leszervezett, részletesen megtervezett vagy spontán útra kelsz. Mindegy, hogy hova, kivel és mikor – utazni élmény. Azért nem árt, ha kellőképp ismered magad, tudod, mi az, ami még belefér a komfortzónádba, mi az, amit megengedsz magadnak egy nyaralás, utazás alatt, és mi az, ami elronthatja azt az élményt, amelyet egy új táj adhat.

Mert nyitni a világ felé mindenképpen ad. Ha ismeretlen helyeken járunk, idegen kultúrákat ismerünk meg, feltöltődünk a tenger mellett, a hegyekben, vagy épp felfedezzük egy-egy város eldugott zugait, tágítja, árnyalja a világról alkotott képünket, és minket is formál. Még azok az utazások is, amelyek valamiért nem sikerülnek a legjobban. Ezekből is csak tanulhatunk, főként saját magunkról. Ha hirtelen kellene rávágnom a választ arra a kérdésre, hogy melyik volt a leginkább feledhetetlen utazás, úti cél eddigi életem során, Srí Lanka és Mátraszentimre-Fallóskút jut eszembe. Előbbi a teljes ismeretlensége miatt marad örök emlék, és mert számomra idegen emberekkel utaztam, mindez egy egészen új oldalamat hozta elő: rájöttem, hogy néha a megfigyelő szerepe is tökéletesen boldoggá tehet egy út során (persze a pálmafák látványa is varázslatos volt). Utóbbi pedig az egyik kedvenc helyem, tele csupa jó emlékkel, ahová el tudok vonulni, ha szükségét érzem. Egy kis falu Budapesthez közel, ahol sokszor jártam már a szívemnek kedves emberekkel, a húgommal, a fiammal, barátnőkkel, új szerelemmel. Elvonulós, csendes, egymásra figyelős hétvégék ezek, amelyek annak ellenére, hogy már ismerek ott minden bokrot és fűszálat, kisimítanak és feltöltenek.

Mostani lapszámunk Travel mellékletében Balázs Laura az őserdei kalandjairól ír: az élővilág, a vadállatok, a természetes élőhelyek megőrzését, rehabilitálást segítő projektekre volt kíváncsi Indonéziában (120. oldal). Szederkényi Olga segédletével Kassán barangolhatunk – napközben Márai Sándor nyomába eredve, este szlovák romkocsmában szórakozva (126. oldal). Sinkó Edit pedig A vidék varázsa című cikkben (130. oldal) a magyar tájak szerelmeseitől kér bennfentes tippeket. Mi már fejben meg is terveztük az idei nyarat!

A Marie Claire 2024/2-es lapszámát keresd az újságárusoknál!