50 felett válni? Ezek a sztárok kezdtek új életet

2024. március 31.
Az utóbbi időben sokat hallani az ősz vagy szürke válásnak nevezett jelenségről, amikor időskorban, akár több együtt töltött évtized után szakítanak a párok. De tényleg megőrült a nagyi, vagy éppenséggel most jött meg az esze?
Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness

Amikor Hugh Jackman (55) és Deborra-Lee Furness (68) tavaly ősszel bejelentették szétválásukat, kis túlzással az egész világ egyszerre kapott a szívéhez. A huszonhét éve házas ausztrál álompár kapcsolatának zátonyra futása sokak számára egyet jelentett azzal, hogy a szerelem minden bizonnyal halott. 

Hugh Jackman (55) és Deborra-Lee Furness (68)

Hugh Jackman (55) és Deborra-Lee Furness (68)

A közelmúltban több ismert pár döntött a szakítás mellett:

Sofía Vergara (51) és Joe Manganiello (47)

Sofía Vergara (51) és Joe Manganiello (47)

Sofía Vergara (51) és Joe Manganiello (47)

Kevin Costner (69) és Christine Baumgartner (49)

Kevin Costner (69) és Christine Baumgartner

Kevin Costner (69) és Christine Baumgartner (49)

Meryl Streep (74) és Don Gummer (77)

Meryl Streep (74) és Don Gummer (77)

Meryl Streep (74) és Don Gummer (77)

Meryl Streep és férje, Don Gummer 2023-ban adták be a válókeresetet, és közleményben tudatták a világgal, hogy negyvenöt éves házasságuknak vége. A nemzetközi megdöbbenés természetesen nemcsak a válás tényének szól, hanem sokkal inkább annak, hogy ennyi idősen nem „illik” már szakítani, pláne ennyi év után. Egy másik, naivabb nézet szerint pedig a közösen eltöltött idő annyira összekovácsol két embert, hogy a kapcsolatuk egyszerűen megingathatatlan lesz. A valóság azonban nem ilyen romantikus, a statisztikák alapján ugyanis Jackmanék egy nagyobb válási trend részei, amelyet szürke vagy ősz válásnak (angolul gray divorce-nak) neveznek.

Egyre többen válnak deres hajjal

Bár a trendre – a sztárpároknak köszönhetően – nem olyan régen figyeltek fel, maga a jelenség nem új keletű. A gray divorce kifejezést az Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége (AARP) alkotta meg 2004-ben az ötvenéves vagy annál idősebb személyeket érintő válások meghatározására, az elnevezés pedig az ősz, azaz szürke hajból származik. A jelenség az egész világon megfigyelhető, de Európában – a svédek és a norvégok mögött – Magyarországon a leggyakoribb. Itthon hiába csökkent negyedével 2010 óta a válások száma a negyven éven aluliaknál, az idősebbeknél soha nem látott méreteket öltött. Az ezredforduló óta kétszeresére nőtt a negyvenes éveikben, és háromszorosára az ötvenes éveikben elváló nők aránya. Bár a válások legnagyobb arányban jelenleg a 40–49 éveseket érintik, a férfiak esetében a második legjobban érintett korosztály az ötveneseké. 1990-ben az összes válás 1,6 százalékában vált el hatvan év feletti nő, 2017-re ez az arány 4,1 százalékra növekedett, a hatvan év feletti férfiak esetében ez a szám 2,7 százalékról 7,5 százalékra ugrott. Hogy milyen okok húzódhatnak a háttérben, arról megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy nem lehet egyetlen indokkal megmagyarázni.

Legyünk csak barátok

A szakítások, pláne a válások nem arról híresek, hogy a felek baráti hangon esnek túl rajta, ez sokkal inkább a szabályt erősítő kivétel szokott lenni. De vajon – Esterházy Péter ismert mondásának parafrázisával élve – egy bizonyos kor fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá? Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness szakítása kifejezetten reménykeltő ebből a szempontból. „Az az áldás ért bennünket, hogy majdnem három évtizedet tölthettünk együtt férjként és feleségként egy csodálatos, szeretetteljes házasságban. Az utunk most változik, és úgy döntöttünk, hogy különválunk, hogy egyéni fejlődésünket folytassuk” – nyilatkozták a People magazinnak. Hozzájuk hasonlóan viszonylag kevés sárdobálásról hallani a korosztályukból – legalábbis a hírességek között. Kívülállóként úgy tűnik, hogy ilyenkor már érettebb személyiségként meg tudjuk érteni, ha egy kapcsolat kifulladt, és a múlton való rugózás helyett inkább a jövő felé tekintünk. De ez tényleg így is van?

Andrási Betty pszichológus szerint a szürke válásnak legtöbbször más a motivációja, mint a fiatalkori szakításoknak. „Az időskori válásnak igazából két főbb oka szokott lenni: az egyik, hogy már alapból nem túl jó a kapcsolat, de a pár megvárta azt, hogy kirepüljenek a gyerekek, a másik pedig az, hogy az egyik (vagy mindkét) fél elkezd valami új, más dolog iránt érdeklődni, ami kinyitja számára a világot. Rájönnek, hogy mégsem való hozzájuk a társuk, vagy még akarnak valamit kezdeni az életben. Rájuk tör egyfajta kapuzárási pánik, hogy ők még tetszeni szeretnének másoknak is. Újra fiatalok akarnak lenni, és amit kihagytak akkor, azt most pótolnák.”

A mai ötvenesek, hatvanasok és még idősebbek már egyáltalán nem olyanok, mint néhány évtizeddel korábban. Sokan közülük kiskorú gyermekeiket nevelik, dolgoznak és aktív életet élnek nyugdíj után is, ami összeköthető azzal a tendenciával, hogy manapság mindent egy kicsit későbbre halasztunk: az önálló élet elkezdését, a párválasztást, a gyerekvállalást – és, úgy tűnik, a válást is. Érthető hát, hogy nem szeretnének lemondani a szerelemről és a jó párkapcsolatról sem, ennek eredményeképp pedig a társkereső oldalakon is egyre többen bukkannak fel ebből a korosztályból. Ilyenkor, ha – Jackmanékhez hasonlóan – megértőek egymással és önmagukkal is a felek, akkor meg lehet oldani a búcsút úgy is, hogy az szeretetteljes legyen, és ne köpje szembe az együtt felépített, közös életet.

De előfordul természetes az is, hogy képbe kerül egy harmadik – vagy sokadik – fél is, mint mondjuk Arnold Schwarzenegger esetében, és az elválás mégsem lesz olyan idilli. Az osztrák származású színész Maria Shriver újságíróval kötött házassága huszonöt év után ment tönkre, amikor kiderült, hogy az egykori házvezetőnőjükkel viszonyt folytatott, amiből egy fiú is született. A válási folyamat Hollywood talán leghosszabbika volt: tíz év hadakozás után 2021-ben váltak el hivatalosan, amikor Schwarzenegger 73, Shriver pedig 65 éves volt.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket a Marie Claire 2024/1-es lapszámában  olvashatod el!