Déli álom – filmklasszikusok ikonikus helyszínei Amerikában

2024. április 21.
Napokig róni a mérföldeket egy több államot átszelő sztrádán, városról városra teljesen más világba csöppenni – az Egyesült Államok délkeleti régiójának felfedezése önmagában road movie-ba illő élmény. Hogy közben filmklasszikusok ikonikus helyszíneit is felfedeztük, csak még emlékezetesebbé tette az egyhetes autós túránkat.

Az amerikai köznyelv nemes egyszerűséggel Délnek nevezi a Texastól keletre, Pennsylvaniától délre található országrészt, amely – ha Floridát nem számoljuk –, közel sem vonz annyi turistát, mint az északkeleti rész New Yorkkal a szívében, vagy a Nyugati-part San Franciscótól Los Angelesig. Persze mi is Floridában kezdtünk, keresztül-kasul bejártuk a napfény, a narancs és a vidámparkok államát, de kíváncsiak voltunk, mit tartogat a szomszédos Georgia. Közép-Floridából indulva pár napot terveztünk kalandozni, végül egy hétig krúzoltunk, a 2500 mérföldes (4000 kilométeres) körbe pedig Dél- és Észak-Karolina is is belefért.

Szerzőnk, Tamás Anita az Atlanti-óceán partján

Savannah és Forrest Gump meséje

A Dél kvintesszenciája, tartják az 1733-ban alapított Savannah-ról, amely az első tervezett városa az országnak. Mintha csak matekfüzetbe vésték volna az alaprajzát, a geometrikus hálózatú város huszonnégy négyszögletű tér köré épült fel, és máig őrzi eredeti jellegét. A szubtrópusi klíma és a koloniális építészet találkozása egészen varázslatossá teszi a történelmi városrészt, bebarangolásához nem is használunk térképet, csak térről térre gyönyörködünk a spanyol mohával körbeszőtt, terebélyes tölgyfákban, szobrokban, szökőkutakban és az Elfújta a szél-hangulatú házakban. A leghíresebb mind közül a Chippewa tér, amely a hat Oscar-díjas Forrest Gump nyitójelenetének színtere, Forrest (Tom Hanks) itt, egy padon ül a film nyolcvan százalékában, és meséli élettörténetét. Sajnos a padot hiába keressük, csupán filmes kellék volt.

A teljes cikket keresd a Marie Claire 2024/2-es lapszámában!