A cinkék és az építészek

2024. június 16.
Első látásra egyszerű erdei lak, valójában felsorolni is nehéz, mi mindent tud. Madárles, otthon és munkahely, többfunkciós, a környezetét alig terhelő modern ház. Tervezői úgy igyekeztek benépesíteni egy darabka városi erdőt, hogy maximálisan figyeltek a hely változatos élővilágára.

Az oldalainkon feltűnő erdei lak a Madrid körüli Sierra Occidental hegyvidéken épült fel néhány évvel ezelőtt. Változatos élővilágú vidéken járunk, ahol azonban, mint annyi más helyen a világ nagyvárosi erdeiben, veszélyeztetett a sokféleség. Hogy mit tesznek a megóvása érdekében a ház tervezői, azt hamarosan elmondjuk.

Ahogy a madridi Husos Architects építész iroda a magyar Marie Claire-nek elküldött ismertetőjéből kiderül, a tervezőknek kezdettől fogva két cél lebegett a szeme előtt: egyrészt egy olyan otthon kialakítása, amely lehetővé teszi az ott lakó párnak a kellemes pihenést, a hatékony home workinget és hogy kényelmesen elszállásolhassák a vendégeiket. (A ház tulajdonosa a Husos Architects egyik alapítója.) A másik fontos szempont: az építkezés történjen a lehető legkevesebb energia és erőforrás felhasználásával.

Egy tisztásra építkeztek, a telken álló fák közül egyet sem bántottak. Az épületet egy kis, könnyű, előre gyártott faszerkezetre tervezték, oly módon, hogy kis mérete ellenére ötletes megoldásokkal egy nagyobb ház funkcióit is képes megjeleníteni. A faanyagot egy nem túl messzi, felelős gazdálkodásban kezelt erdőből szerezték be, és a helyszínen szerelték össze. A választható faanyagok közül talán a tömör fenyőfa használata terheli legkevésbé a környezetet, a lakóknak pedig kellemes klímát, közérzetet biztosít. A belső, látszó falfelületeket minősített ökológiai forgácslappal burkolták.

A kabin minden helyiségében érvényesül a bent-is-kint érzés, a nappali-konyhából például üvegajtón át lehet kilépni egy hálóval körülvett teraszra, ami nyáron a konyha meghosszabbítása. A hálóval elkerülhető, hogy a madarak nekirepüljenek az üvegeknek. Felül egy vízszintes ablak engedi be a fényt, nyáron kézi emelővel nyitható és zárható faredőny védi a helyiséget a napsugárzástól, a keresztszellőztetéssel pedig még a légkondicionáló is megspórolható.

Husos Architects

Építész-, kertészeti és várostervezési stúdió spanyolországi és kolumbiai irodával. Két kolumbiai származású építész, Diego Barajas és Camilo García alapította. Két évtizede foglalkoznak az építészet közvetítő szerepével az emberek és a körülöttünk létező élőlények között. Néhány korábbi projektjük ebben a témában: a fogadó és a nektárkert épülete Cali pillangóinak, egy több faj számára tervezett menedék Bogotában vagy a madridi Egy srác, egy bulldog, egy kert és a ház, amit megosztanak. Fontos szakmai díjak birtokosai, és fontos kiállítások résztvevői. @husosarchitects, husos.info

Fotó: Luis Díaz Díaz, Impresiones Cotidianas Összeállította: Camilo García és Diego Barajas (husos.info) szövege alapján Csukt László

A teljes cikket keresd a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!