Podcast: Bovaryné és a véletlenek

2021. május 27.
Milyen szerepet játszanak az életünkben a véletlenek? Szederkényi Olga kulturális podcastjében két olyan alkotóval beszélget, akik friss műveikben ezt a témakört is körüljárják: Gothár Péter az új filmjéről, Szűcs Péter az új könyvéről mesél.

Milyen szerepet játszanak az életünkben a véletlenek? Vagy: milyen szerepet játszhatnak? Egyáltalán vannak-e véletlenek? A Madame-ot ebben a pillanatban ezek a kérdések foglalkoztatják.

Gothár Péter rendező filmje a Hét kis véletlen címet viseli. A történetben egy család életét fenekestül felforgatja egy fiatal lány betoppanása. A szereplők közben szembenéznek múltjukkal, jelenükkel és semmit sem sejtenek a jövőjükről. A mozi ábrándos képekben, humorral jócskán fűszerezve meséli el, hogy milyen az, amikor elveszítjük a kontrollt az életünk felett. A Hét kis véletlen című Gothár Péter-film címe nem zsákbamacska. Valóban hét kis véletlen irányítja a szereplők életét. A Bartók-imádó zenetanárnőt Rezes Judit alakítja. Férjét, a főző, organikusan humoros kottarestaurátort Mészáros Máté. Fiukat, aki a lét nagy kérdéseire keresi a választ, Börcsök Olivér. A mindent felforgató, egykori kóristát Mészáros Blanka. A teljesség igénye nélkül, epizódszerepekben láthatjuk Básti Julit, Bezerédi Zoltánt és Börcsök Enikőt, akinek ez volt az utolsó filmszerepe. A Hét kis véletlen nagyon komoly szembenézés a sorssal és igazi érzelmi hullámvasút. A sajtóvetítés után Bovarynénak volt pár kérdése a mozival kapcsolatban. A rendezőnek, Gothár Péternek tettük fel őket.

bovaryne-podcast-majus

Szűcs Péter első kötete, a Dharma ugyancsak sodró és mesés hangulatú elbeszélés. Hősei egy család három generációjának képviselői. A regény 70 évet ölel fel. A szereplőkkel együtt az olvasóknak hihetetlen utazásban lehet része. Szűcs Péter ugyanis hőseit nemcsak kontinensek, hanem történelmi korok között is mozgatja. Biharnagybajomtól Párizson át New Yorkig, Riótól Szentpéterváron át Indiáig követjük a szereplőket, akik nemcsak fizikailag, hanem belül, lélekben is utaznak. A mozaikok a könyv végére összeállnak, és visszanézve kiderül, hogy valószínűleg minden úgy volt jól, ahogy alakult. A családregény az önismeret erejéről, a sors törvényszerűségéről és a véletlenekről is szól. Madame Bovary addig fészkelődött, míg az elsők között olvashatta el a regényt. Nem is tudta letenni. Aztán felírta a kérdéseit egy papírra, és feltettük őket Szűcs Péternek.

Fotó: Szilágyi Stefi, Szokodi Bea

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát!

Júniusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!