Női tárca: bérigény, fizetésemelés és gender pay gap – pénzügyi podcast 1. rész

2021. március 18.
Hogyan kérjünk fizetésemelést, honnan tudjuk mennyit ér a munkánk, mit kezdjünk a megtakarításainkkal, és hogyan osszuk meg az anyagiakat egy párkapcsolaton belül – nőként. Mert bár a nők jó része aktív kereső, még mindig sokszor úgy beszélünk a pénzügyekről, mintha kizárólag a férfiak dolga lenne. A Női tárca – a Maire Claire pénzügyi podcastjében szakértőkkel járunk körül néhány, a hétköznapi életben is fontos pénzügyi témát a nőket terhelő pink tax problémájától a Wall Streeten dolgozó nők karrierképén át a bérigény sokakat foglalkoztató kérdéséig. Az első részben Liptay Gabriellával, a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

2020-ban globálisan a nők közel fele számított aktív munkaerőpiaci szereplőnek, ami azt jelenti, hogy a fizetés, vagy épp a fizetésemelés kérdései nagyon is fontos részei az életüknek. Mégis, még mindig sokszor úgy beszélünk a pénzügyekről, mintha mindez csak a férfiak dolga lenne. Egy tavalyi amerikai felmérés szerint a nők 60 százaléka még soha sem tárgyalt munkaadójával a fizetéséről, miközben a nők 72 százaléka azt vallotta, hogy inkább más munkahelyet keres, ha magasabb fizetésre vágyik. A problémát nemcsak az okozza, hogy a nők alapvetően sem szívesen beszélnek a pénzről, de az is, hogy ha mégis megteszik, több pénz helyett gyakran csak hátrányuk származik belőle.

Liptay-Gabriella-penzugyi-podcast

Liptay Gabriellával, a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatója több nagy multinacionális vállalatnál is dolgozott már kommunikációs vezetői pozícióban, így kommunikációs szakemberként és női vezetőként is sok tapasztalata van arról, hogyan beszélünk – nőként –  a pénzügyeinkről. Mikor és hogyan kérjünk fizetésemelést, hogyan hatnak bizonyos kimondottan nőket érintő élethelyzetek, mint a gyerekvállalás, a karrierünkre, és megkérdezhetünk-e egy férfi kollégát a fizetéséről? Ilyen kérdésekről beszélgettünk Gabriellával a Marie Claire pénzügyi podcastjének első epizódjában.

Hallgasd meg a Női tárca pénzügyi podcast első epizódját!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

Olvass tovább!