Az Aperol Spritz csúcsszezonja

2014. július 12.
30 feletti fokokban és bulikban többnyire nincs hiány júliusban, amikor nem is napi, hanem szinte havi, sőt nyári favoritunk az élénk narancssárga „olasz fröccs”.

Budapesten július 16-án nyílik meg az idei nyár legolaszosabb bárja, az Aperol Garden pop-up bár az Erzsébet téri Akvárium Klubban. Így közelebbről is szemügyre vettük nagy, buborékos, narancssárga őrületet. Egy dolog biztos Aperol Spritz-cel kapcsolatba: a titka a keverés arányában rejlik: 3-2-1 és már kész is.

Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját,  az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan.

…és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A bort túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

3-2-1: kész az Aperol Spritz

– jég
– 3 rész Prosecco (olasz habzóbor)
– 2 rész Aperol
– 1 rész  szóda
– egy szelet narancs

Legjobban fehérboros pohárban mutat.