Tudatos otthon – újrahasznosított lakásdekoráció

2014. október 29.
Táska gumiabroncsból vagy gyertyatartó raklapból? A fiatal dizájnerek újrahasznosított tárgyai nem csak kreatív díszei lehetnek otthonunknak, de ráadásul környezetbarát megoldást is jelentenek. Mutatunk néhány dizájnos dekorációs elemet, amelyek kidobásra ítélt tárgyakból születtek meg, azaz újjá.

Régebben természetes volt, hogy régi, elhasználódott tárgyainkat megpróbáljuk kicsit átalakítva hasznosítani otthonukban. Manapság jóval könnyebben válunk meg egy-egy tönkrement, vagy feleslegesnek ítélt holmitól, pedig ezzel nem csak lakásunk lesz kreatív megoldásokban szegényebb, hanem a környezetünknek is sokat ártunk vele. Szerencsére a fiatal dizájnerek meglátták az újrahasznosított tárgyakban rejlő lehetőséget, és egyre több egyedi, ötletes és környezetbarát lakásdekorációs elem készül el műhelyeikben.

Az emberek többnyire hagyják, hogy a törtött csövekkel a föld alatt végezzen az idő vasfoga, pedig ilyen kellemes hangulatvilágítás is lehet belőlük. A tárgy a Studio Vincent alkotóinak kezei közül került ki.

Tom Allen alkotta meg ezt a Dama névre keresztelt lámpát. A lámpa teljes egészében kézzel készült, újrahasznosított anyagokból, többek között egy 5 literes kannából, amit eltávolítva könnyedén tisztíthatjuk is lakásunk kedvenc fényforrását.

Ez a letisztult, dizájnos állványt újságpapírokból újrahasznosított fából készítette a NewspaperWood és a Vij5 csapata.

Ebben az egyszerű, mégis bájos hullámkartonból készült cserépben még a legmogorvább kaktusz is kivirágzik. Ha mégsem, használhatjuk akár ceruzatartónak is!


Első ránézésre biztosan nem jutna eszünkbe, hogy ezeket a minimalista, modern gyertyatartók kidobott raklapokból alkották meg a környezettudatos dizájnerek. Ha beleszerettünk, itt akár meg is rendelhetjük.

A Giving and Living oldalán a legkülönfélébb, gumiabroncsból készült tárgyak között válogathatunk. Van fekhely házikedvencünknek, de akadnak táskák és kisebb nagyobb tárolók is.