Süss egy tepsivel az ismerőseidből!

2014. december 04.
Szeretnéd kedvenc hírességed arcát mártogatni a langyos tejbe egy hideg téli estén? Vagy elégetnél egy tepsit az exbarátod fejéből? A Copypastry egyedi nyomóformáival ennek már semmi akadálya.

Régi vágyad volt, hogy saját vagy szeretteid arcát formázó aprósüteményeket habzsolj? Eljött a te időd. Mindegy, hogy dühtől, fanatikus rajongástól vagy bármilyen más bizarr vágytól vezérelve szeretnéd felfalni egy ismerős – vagy ismeretlen – arcmását, a Copypastry most lehetőségek végtelen tárházát biztosítja ehhez. Elég egy fotó, és máris elkészülhetnek az egyedi nyomóformák, amikkel akár minden vasárnap kisüthetsz egy tepsit az egész baráti társaságodból.  

A bájos ötlet Bozzai Krisztina fejéből pattant ki, bár eredetileg kutyáknak szeretett volna kedveskedni egy különleges formájú jutalomfalattal. „Eredetileg kutyakekszet szerettünk volna sütni, és azon gondolkoztunk milyen alakú legyen, mikor beugrott, hogy 3D nyomtathatnánk magunknak saját formát. Így a prototípus egy tacskóforma lett. Később ebből nőtte ki magát az ötlet, hogy akár fénykép vagy rajz alapján is tervezhetnék kiszúróformákat.” – meséli Kriszti. Pár héttel később a BME Management Szakkollégium nyári táborában aztán már egész csapat alakult a fiatal diázjner köré, akik közösen kifejlesztették a nem mindennapi nyomóformák paradicsomát, amit majd Copypastry néven ismer meg a világ.


Egy Copypastry forma nyomtatás alatt

Az eljárás igen egyszerű – elsősorban nekünk, akik szeretnénk ilyesmivel meglepni ismerőseinket, vagy saját magunkat. Ugyanis elég csak egy képet elküldenünk, cserébe pedig házhozszállítással megkapjuk az elkészült darabot, és így részünkről le is van tudva a dolog. A háttérben persze mindeközben Kriszti lázasan dolgozik azon, hogy az egyre népszerűbb és elterjedtebb eljárással, a 3D nyomtatással létrehozza nekünk az áhított formákat.

„Csak egy fényképre van szükségem, amit a rendelés során lehet feltölteni. A kép alapján megrajzolom a nyomatot és elkészítem a sütiforma modelljét a gyártáshoz. A nyomtatást megelőzi a digitális modell készítése, ami alapján a 3D nyomtató vékony műanyag rétegek lerakásával építi fel a tárgyat.” Persze nem kell a modern gasztronómia és dizájn közös kannibalizmus kultúrájánál leragadnunk. Logó, rajz, vagy bármilyen más egyedi minta is készülhet, amiből aztán jeles alkalmakra édes, ropogós süteményeket készítenek a lelkes háziasszonyok. Kérésre Kriszti szívesen át is alakítja, vagy kiegészíti a képeket, például diplomasapkát varázsol a frissen végzett egyetemisták fejére, vagy mosolyt csal a legmogorvább ismerősünk arcára is.


Bozzai Krisztina és Tipli névre hallgató kedvence.

A Copypastry még csak nem régiben indult hódító útjára, de máris nagy reményekkel, és még több ötlettel néznek a jövő elé: „Hamarosan jön a karácsonyi kollekció és készül a magyar nyelvű webshopunk is.” – újságolja Kriszti. „Hosszú távú célunk, hogy a saját forma mellett egyedi sütit is lehessen majd rendelni.”