Nők, akik szépségükkel fizettek biztonságukért

2017. április 11.
A szépség múlandó, tartja a mondás, mégis Indiában, a Ziro völgyben élő asszonyok maradandó árat fizettek érte egy őket óvó törzsi szokás miatt.

Fotó: Profimédia – Red Dot / Pete Oxford

Az Apatani törzs 1970-ben vetett véget rendhagyó rituáléjának, ami egészen addig a fiatal lányok szépségét csorbította, saját biztonságuk érdekében. Pete Oxford (58 éves) brit fotós az Apatani törzsnél tett látogatása során ismerkedett meg azokkal a negyven év feletti nőkkel és asszonyokkal, akiknek orrába fekete korongokat kellett beékelniük, arcukra pedig homlokuktól az orrukon átívelő vonalakat tetováltatniuk, arcuk eltorzítása céljából, hogy a szomszédos törzsek rabló hadjáratai során ne vigyék el őket.

A fotós azt mondja, először sokkolónak találta a szándékosan elcsúfított nőket, de meglepetésként érte, mennyire hamar hozzászokott a csillogó szemű, kedves „nénik” nem hétköznapi külsejének elfogadásához, akiket egyáltalán nem lát csúnyának.

Fotó: Profimédia – Red Dot / Pete Oxford

Minél szebbnek gondolták, a törzs normái szerint régebben az elrablástól fenyegetett Apatani lányt, annál nagyobb orrkorongot kellett viselnie, ami az évek során teljesen deformálta arcszerkezetét. A mesterséges fekete ráncok is az egykori drasztikus szokás jelei, amelyek ellenére minden nő szeméből kedvesség és nyugalom áradt, mintha a drámai „módosításoknak” köszönhetően már valóban biztonságba lennének.

Fotó: Profimédia – Red Dot / Pete Oxford

A negyven évnél fiatalabb nők bőre ugyanakkor már nem viseli az Apatani történelem „védelmező” nyomait, mivel őket már nem fenyegeti az elrablás veszélye annyira, mint azokat a felmenőiket, akik foglyul ejtésük után soha többé nem kerültek vissza a törzsbe.