Szent György-hegy, a legszínesebb hétvégi úti cél három lépésben

2018. április 16.
Azoknak a Balaton, és gasztronómia rajongóknak, akik a Siófok, Balatonfüred, Tihany és Badacsony mesternégyesén kívül valamilyen új, hazai színfoltra is vevők lennének, a balaton-felvidéki Szent-György hegyet ajánljuk, remek Airbnb-szállásostúl, minden eddigi gasztróélményünket kenterbe vágó, szigligeti éttermestül…



1. A béke szigete a hegymagasi „hegyoldalban”

Bár vidéken alapvetően hotelpárti vagyok, ezúttal a teljes balatoni életérzés élményére vadászva, és baráti tanácsra először próbáltam ki az Airbnbt vidéki szállást keresve. Nem apróztam el, egy komplett vendégház lett a befutó, mégpedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közepén, a Szent György-hegy déli lejtőjén. Imádtuk minden porcikáját a Hársfa Vendégház névre keresztelt kedves, barátságos átmeneti kúriánknak, amely amolyan a „nagymama otthona luxuskivitelben” érzést keltett.

Hangulatos, kényelmes berendezéssel, és a magyar vendégszeretet jegyében üdvözlő pálinkabekészítéssel megtámogatva. 2 napi komplett magyarországi toszkán hangulatban lebegtük, amiből csak a zseniális, egészen közeli pincészetek (2HA, Gilvesy, Nyári, Szászi, PAP Wines), és gasztrotripek kedvéért mozdultunk ki.

2. A legjobb étel, a legemlékezetesebb kiszolgálás

Szezonon kívül, pláne hétfőn lutri a balatoni éttermi nyitva tartás. Az első kiszemelt tulajdonosát éppen vezetés közben kaptuk el, és bár borásztalálkozóra sietett, egy pillanatig nem habozott felajánlani, hogy visszafordul két éhes száj kedvéért is… Végül a szigligeti Villa Kabala lett a befutó, gasztrocikkekkel, és étteremtesztekkel gazdagított újságírói múltam egyik fénypontjaként. A szigligeti dombon álló pazar épület egykor Farkas István festőé volt, az étlap mellé a világ legaranyosabb és a különleges étrend iránt legtöbb türelmet mutató pincérnőjének köszönhetően kihozták az egykori tulajdonos életét és munkásságát tömörítő lexikonokat is. Az ételek pedig? Nagy magyar fogások, modern verzióban, izgalmas kiegészítőkkel kísérve. Nem éppen pénztárcabarát választás a lángosbódéktól nem messze, de mi alig várjuk, hogy visszamenjünk, legközelebb már kutyával!

3. Bor és vegetariánus csemegék

Az Aron Molnar és Karina Vissonova az izgalmas PAP Wines néven futó vállalkozást, ami egyébként pont a Hársfa Vendégház nagyon kedves tulajdonosa ajánlott figyelmünkbe. A páros a főzés és a borok iránti rajongást mesterfokon és nagyon szerethetően űzi, kár kihagyni butikborászatukat, ha a Szent-György-hegy környékén járunk. Organikusan nevelik a vulkanikus lankákon a szőlőt, hogy a legtöbbet, és a legjobb évjáratokat hozzák ki belőle, de nem csak ezekből érdemes kóstolgatni. Melegen ajánlott a rigai Karina „konyhaművészetében” is elmerülnünk. Termékeik alapanyagait saját, teljesen organikus kertjükben nevelik, ezek gyümölcsét pedig a lakáséttermükben személyesen is élvezhetjük. Ételeik ugyan vegetáriánusak, de külön kérésre remek vegán, laktóz- és gluténmentes fogásokat is tudnak készíteni.