Jön a 8. Babel Sound – a legcsaládiasabb multikulturális és -kulináris fesztivál

2018. július 13.
Idén is Balatonboglár lesz a világ közepe július 16. és 22. között a Babel Sound Fesztiválon, ahol valódi kulturális-kulináris-unikális fergetegben, ingyenes családbarát világzenei fesztiválban lehet része mindenkinek.


A kerítések és kék plakátok korában kivételes élmény megérkezni egy Balaton-parti kisvárosba, ahol a lángos és hekk illatán túl az egész világ találkozóhelyét leljük. A fesztiválon együtt, szabadon, egyenlőségben, barátságban érezhetik jól magukat a fesztiválozók. A kerítések és kék plakátok korában kivételes élmény megérkezni egy Balaton-parti kisvárosba, ahol a lángos és hekk illatán túl az egész világ találkozóhelyét leljük. A fesztiválon együtt, szabadon, egyenlőségben, barátságban érezhetik jól magukat a fesztiválozók.

Otthonosság és multikultúra a csúcson

Ha valaki nem hallott még a nyolcadik éve megrendezett világzenei fesztiválról, annak egyetlen oka az lehet, hogy a szervezők igyekeznek megőrizni a fesztivál családias, otthonos, kézműves jellegét, szemben a profitorientált óriásfesztiválokkal. Így viszont garantált, aki eljön, az beavatottnak érzi magát. Fapados jegyet sem kell váltani, hogy kedvenc nyári úti céljaink elérhető közelségbe kerüljenek, idén: Bulgária, Ausztria, Spanyolország, Törökország, Szenegál, Guinea, Argentína, Szerbia, India, Izland, Chile, Marokkó, Olaszország, Görögország, Albánia, és Hollandia zenészei hozzák el nekünk a világ sokszínűségének bizonyságát.

Magyarországról olyan előadók zengik majd be a Balaton-partot, mint a Meszecsinka, a Holddalanap, a Chalaban, vagy a DzsinnKalaDzsi. Az itt összegyűlő muzsikusok énekében, zenéjében benne van a táj minden szépsége, történelmük minden örömének és bánatának esszenciája. A szaxofonba, töröksípba, bansuriba a hegyek, rétek levegőjét is belefújják, a cajon, derbuka, fakanál pedig a köveken zökkenő kerekek ritmusát visszhangozza.

A fesztivál idén kiemelt figyelmet fordít a családi programoknak. Minden nap gyermekeknek szóló zenés és meseelőadásokkal kezdődik, majd tematikus kultúrsátrakban, interaktív programokon keresztül ismerhetik meg kicsik és nagyok a résztvevő országok kultúráját, népszokásait, öltözetét és táncait.

Idén Olaszország, India, Indonézia, Törökország, Portugália és Marokkó is külön sátrat kap, ahol táncoktatások, táncházak, tésztagyúrás, maszkkészítés és még megannyi érdekes program várja a látogatókat. Kivehetjük a részünket a népek konyhából, elleshetünk titkos recepteket, majd ebédre kóstolót is kaphatunk az egzotikus ízekkel fűszerezett étkekből.

Mivel a fesztivál összes helyszíne közvetlenül a Balaton parton fekszik, ezért bármikor csobbanhatunk a Balatonban. Délutánonként hangszerbemutatón, táncoktatáson vehetünk részt, mígnem felzendülnek az esti koncertek első akkordjai. A koncertek között találunk hangos tánczenét, intim, meditatív varázslatot, de közös vonásuk, hogy mind-mind a belső szabadságról és a szeretetről szólnak. Éjjel pedig mindez jó eséllyel átfordul egy óriási, közös zenélésbe, amiknek hangulatához képest Tony Gatlif filmjeinek féktelen örömzene-orgiái gyerekzsúroknak hatnak. A Babel Soundon holdfelkeltétől naplementéig szabad a tánc, a zene, a csók.

Olasz kultúrdömping, a tavalyi kedvenc

Az idei Babel Sound Fesztiválon is rengetek olasz kulturális programmal várnak, és a tavalyi hangulat már félig garancia is nekünk. Az Olasz Sátor, amely a Vivi Budapest Egyesület közreműködésével ténykedik majd kint a fesztiválon, a következő programpontokkal vár titeket!

• az olaszok egyik legfontosabb kincse a konyha: képes kiállítás olasz receptekről, az olasz konyhával kapcsolatos különböző tévhitekről.
• Velencei maszk és jelmez kiállítás, felpróbálási lehetőség
• tradicionális, régi olasz játékok bemutatása, közös elkészítése a helyszínen,
• olasz nyelvvel kapcsolatos játékok, gesztusnyelv bemutatása
• bábos mesemondás olasz-magyar nyelven – 1-7 éves gyerekeknek
• improvizált olasz néptáncoktatás

A persze, ahogy mindig, a belépés a fesztiválra idén is díjtalan.