Lélegzetelállító felületek színes kukoricából

2019. május 31.
Fernando Laposse mexikói designer a fenntartható dizájn szerelmese. Alkotásaihoz az úgynevezett Totomoxtle anyagot fejlesztette ki, mely alapja színes kukoricacső és a kukorica pelyvája. 

Mihez is nyúlna egy mexikói alkotó, ha nem a kukoricához? A Totomoxtle egy sokoldalú és gyönyörű furnérlap, mely a belsőépítészet számos területén felhasználható, például díszburkolat, asztallap, bútor, lámpa és váza is készülhet ezekből a gyönyörű, ezerszínű lapokból.

Ráadásul száz százalékban hulladékból készülnek ezek a lapok, hiszen csak az élelmiszeriparban használt kukorica melléktermékei kerül préselésre a munkafolyamat során, így gyakorlatilag kizárólag szeméttermeléstől menti meg a pelyvát és a maradványokat a művész.

De itt nem áll meg Laposse fenntarthatósági törekvése: a furnérlapok gyártásával ugyanis egy Délkelet-Mexikóban élő bennszülött mixtec falut is rendszeres munkával (és így bevétellel) lát el. Az agrárszektor fejlődésével az ott élők elestek legfőbb munkalehetőségüktől, a furnérlap-gyártással viszont ismét nagy számban foglalkoztatottak lettek a helyiek.

Fotó: fernandolaposse.com