Egyszerre modern híd is a lenyűgöző norvég múzeum

2019. október 24.
Az Oslótól északra fekvő Twist múzeum egyszerre igazi építészeti bravúrnak számító híd és különleges kiállítótér.

A világhírű Bjarke Ingels Group (BIG) felel Norvégia legújabb szenzációjáért, az Oslótól északra fekvő Twist múzeumért. A szokatlanul csavarodó épüet egyrészt összeköti a festői Randselva folyó két partját, másrészt nem mindennapi kiállítótérként szolgál.

A zseniális épület a Kistefos múzeumkomplexum része, és egy kültéri szoborpark is tartozik hozzá, ahol a látogatók megcsodálhatják Anish Kapoor, Olafur Eliasson vagy épp Yayoi Kusama munkáit is.

Az épület körülbelül 22 millió dollárba került és belső tere is a minimalista északi dizájn jegyében készült. Csavarodó formája egyébként csupán ügyes optikai illúzió, melyet a különleges módon felhelyezett panelek adnak. A Twist egyébként két galériát kapcsol össze: egy „introvertált” és egy „extravertált” kiállítóteret – előbbi keskeny, szögletes és kevés ablakot tartalmaz, míg a nyitottabb térben egész falat beborító ablakfelületek találhatóak, pazar kilátást nyújtva a folyóra és a partjain elterülő erdős tájra. A Twist nyitókiállítása a Hodgkin and Creed – Inside Out címet viseli és a brit művészek, Howard Hodgkin és Martin Creed munkáit mutatja be.

Afar

Fotók: Kistefos Múzeum