Egy lakás árát fizették a falra ragasztott banánért

2019. december 09.
1999-ben még saját galeristáját feszítette a falra szigetelőszalag segítségével, most egy banán is megtette Maurizio Cattelannak. A műalkotás 120 ezer dollárért kelt el.

A felforgató és játékos műalkotásairól ismert olasz művész, Maurizio Cattelan állítólag már egy éve gondolkodott banános műve megvalósításán, bár ezt elsőre biztosan nem mondanánk meg a Comedian névre keresztelt installációról, ami technikailag egy falra ragasztott banán.

Cattelan 1999-ben egyébként saját galeristáját, Massimo De Carlót feszítette a falra jó adag ragasztószalag segítségével – új művét akár a korábbi (A Perfect Day) című munkája parafrázisának is tekinthetjük. A művész korábban készített már aranyból vécécsészét is, a Comedian pedig tulajdonképpen hasonló kérdéseket feszeget: azzal foglalkozik, milyen tárgyakat találunk értékesnek vagy éppen értéktelennek a fogyasztói társadalomban, rávilágítva a minket körülvevő holmik banalitására és a

View this post on Instagram

The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan’s “Comedian,” a banana 🍌 duct taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin 😉 read more, including about the banana my husband, @nnddmmyy, hung on his dorm wall for two years, on Artnet News, link in bio @artnet @galerieperrotin @mauriziocattelan @artbasel #art #conceptualart #banana #sculpture #artbasel #artbaselmiamibeach #artbaselmiami #artfair #artgallery #artwork #whatisart #isthisart #miami #miamibeach #florida #miamiflorida #mauriziocattelan #perrotin #galerieperrotin #artist #bananapeel #ducttape #artnetnews #artcollector #vippreview #artjournalism #artjournalist #openingday #artgallery #gallery #artworld

A post shared by Sarah Cascone (@sarahecascone) on

A banános installáció a miami Art Baselen kelt el, egy francia nő vásárolta meg 120 ezer dollárért, vagyis körülbelül 36 millió forintért, de az alkotás és Cattelan annyira népszerűek, hogy már egy kópia is elkelt.