Minden napra egy gyöngyszem Lőrincz Rékától

2019. december 02.
A fogyasztás és a függőség témája is megjelenik Lőrincz Réka extravagáns brossában, ami a nagyi gyógyszertartó dobozkáját gondolta újra.

Lőrincz Rékát és a műtárgyak és divatkiegészítők határán egyensúlyozó konceptuális ékszereit már mi is bemutattuk korábban – akkor beszélgettünk arról is, hogy különleges kreáció mögött gyakran megjelennek a fogyasztás és a fogyasztói társadalom problémái.

Mai kedvencünk a Monday to Sunday nevű brossa, mely a nagymamánk retiküljéből ismert gyógyszertartó dobozkát töltötte fel új jelentéstartalommal és egy csomó drága gyönggyel. A minden napra kiporciózott „ékszeradagot” kínáló bross játszik a (fogyasztási-)függőség, a túlfogyasztás témáival, miközben a humor és a játékosság sem hiányzik belőle.

Réka munkái között gyakran találunk újragondolt, új funkciót kapó hétköznapi tárgyakat (például mosogatókesztyűt, szemeteslapátot vagy akár műfogsort) melyekhez izgalmas kontrasztot társít az ékszeripar drága luxusalapanyagaival (például drágakövekkel, gyönggyel és arannyal). Az alkotó szerint egyébként az ilyen konceptuális ékszerek is hordható darabok, bár azt elismeri, hogy inkább műgyűjtők vállalnak be egy-egy extrémebb holmit.

Érdemes szétnézni Réka többi munkája között is – például ITT, az Instagram-oldalán.