Dizájnjátékok segítenek a traumatizált gyerekeknek

2019. december 17.
Yaara Nusboim izraeli dizájner gyerekpszichológusokkal együttműködve fejlesztette ki a különleges fa bábukat, amik elvileg segíthetnek a kicsiknek a traumafeldolgozásban.

Az Alma kollekció babáinak mindegyike egy-egy érzelmet képvisel: félelmet, fájdalmat, ürességet, szeretetet, haragot és biztonságot. Ezeket a Melanie Klein nevével fémjelzett játékterápia során lehet használni, melynek lényege, hogy a gyerekek a terapeuta által kísért játék közben fejezhetik ki érzéseiket, gondolataikat.

A minimalista bábukat Yaara Nusboim izraeli dizájner gyerekpszichológusokkal és gyerekekkel együttműködve fejlesztette ki és reménykedik benne, hogy kollekciója segítheti a kicsik traumafeldolgozását. „A gyerekek nyelve a játék, nem a szavak” – magyarázza Nusboim. „A bábukkal való játék biztonságos pszichológiai távolságot tesz lehetővé számukra saját problémáiktól és lehetővé teszi számukra, hogy fejlettségi szintjüknek megfeleően tapasztalják meg gondolataikat és érzéseiket.” Mindeközben pedig a terapeuta is sok mindent megfigyelhet a gyerek játékválasztásával, játékával kapcsolatban.

A letisztult, egyszerű bábuk úgy készültek, hogy nyitottak legyenek az értelmezésre, a rájuk applikált különböző anyagok pedig a taktilitáson keresztül segítenek azonosítani az érzéseket. Nusboim jelenleg még egyedül, kézzel készíti a játékokat, de nagyon bízik benne, hogy a kollekció hamarosan elterjedt terápiás eszköz lehet.

Dezeen