Dizájnos készlet készült az otthoni kenetvételhez

2020. június 24.
Minden nő számára elengedhetetlen lenne az évi rendszerességű méhnyakrák-szűrés, azonban sokakat a vizsgálatokhoz tapadó szégyen, vagy a fájdalomtól való félelem tart vissza a rendelőtől. Erre a problémára kínálhatnak megoldást az otthoni tesztek!

Rengeteg nő számol be a nőgyógyászati vizsgálatokhoz kötődő negatív tapasztalatokról: az orvosok durva, lekezelő hangneme, a nem elég körültekintően végzett, potenciálisan fájdalmas vizsgálatok súlyos sebeket hagyhatnak a nőkben, amik aztán hosszú évekre távol tarthatják őket a rendelőtől. Pedig az évi rendszerességgel elvégzett méhnyakrák-szűrés borzasztóan fontos lenne.

Épp ezért születtek meg a házilag is alkalmazható kenetvételi készletek: ezek az egyszerűen használható szettek lehetővé teszik, hogy a nők elvégeztessék ezt a vizsgálatot anélkül, hogy személyes kontaktusba kellene kerülniük a nőgyógyászokkal. A Matter multidiszciplináris dizájnstúdió Sukha névre keresztelt conceptkészlete kifejezetten dizájnos megoldást kínál, ráadásul a letisztult, modern elemek könnyű használatot ígérnek.

Kétféle tervvel rukkoltak elő: egy pálca alakú eszközzel, amit elsősorban a HPV-szűréshez szükséges kenetvételhez ajánlanak – ehhez tarozik egy ciklusfigyelő mobilapplikáció is. A másik eszköz leginkább egy tamponhoz hasonlít, ez biztosítja a kényelmes, rutinos használatot a nőknek. A gyártók reménykednek benne, hogy az ilyen megoldásoknak köszönhetően megnövekszik majd a rendszeresen szűrt nők száma.

Dezeen

Ezt olvastad már?