Jöhet az otthoni méhnyakrákszűrés

2018. december 13.
Angliában önmagukat tesztelhetnék azok a nők, akik nem szívesen mennek el az évi szükséges méhnyakrákszűrésre.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Régóta problémát jelent, hogy a nők nem járnak rendszeresen az éves méhnyakrákszűrésre – részben a nőgyógyászokkal kapcsolatos kellemetlen tapasztalatok és hiedelmek, részben a megfelelő edukáció hiánya miatt. Angliában ezért bevezetnék az otthon is használható szűrő csomagokat, amivel ugyanúgy kenetből vizsgálható a méhnyakrák a nőgyógyászati rendelő kellemetlenségei nélkül.

Az Egészségügyi Hivatal által felvetett intézkedést egy friss tanulmány ihlette, mely arról számolt be, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel végeznék el a szűrést, ha ez otthon is megoldható lenne. Ez a módszer a kutatás szerint sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint amikor csak emlékeztetőt vagy felhívó jellegű üzenetet küldtek a nőknek, hogy ideje lenne elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra.

Angliában a probléma égetőnek látszik, jelenleg ugyanis csak a nők 71.4 százaléka teszteli magát, ami még a 2017-es 73.7 százalékhoz képest is zuhanásnak számít. A felmérések szerint számos nőnél a nőgyógyászhoz kapcsolódó szégyenérzet az oka, hogy nem mennek el a szűrésre, a házi teszter pedig látszólag valóban hatékony megoldást kínálhat erre.