Modern szőttesek egy magyar animációsfilm-rendezőtől

2020. szeptember 07.
Lovrity Anna Katalin olyan tárgyakat szeretett volna létrehozni, amelyek nemcsak egyedi kiegészítői lehetnek otthonunknak, de etikus körülmények között, valódi értéket képviselve készülnek. Így született meg a What The Rug.

Lovrity Anna Katalin alapvetően animációs filmek készítésével foglalkozik, azonban egy házibuli után, kicsit spiccesen Glaser Eszter barátnőjével együtt arra jutottak, hogy szőtteseket fognak készíteni. „Ez akkor hajnalban magától értetődő dolognak tűnt, mert a grafikai világom főleg szögletes formákból áll, de akkor nem is sejtettük, hogy mennyire aprólékos és hosszan tartó folyamat lesz ezeket a mintákat szövésre alkalmazni” – magyarázza az alkotó.

Mindez két évvel a Vulkánsziget című filmje elkészülése után történt,  Kata pedig izgatottan vágott bele az új kihívásba. A hagyományos kézműves technikákhoz nem túl sok köze volt azon kívül, hogy kiskorában egy kézműves táborban már kipróbálta a szövést, így igyekeztek olyan szakembert találni, aki alaposan ismeri a technikát. „Óriási szerencsénk volt Csobán Erikával, mert ő pontosan azt és úgy tudja elkészíteni, amit megálmodtunk, hihetetlenül magas minőségben. Nagyon sokat konzultáltunk Erikával, hosszasan keresgéltük a megfelelő színű fonalakat, és nekem is jó néhány dolgot meg kellett tanulnom arról, mi hogyan működik a szövésben. Egészen más hozzáállással tervezek a What the Rug kapcsán, mint amikor kötetlenül rajzolok.”

Akárcsak Kata animációs filmjeiben, úgy a WTR szőttesein is megjelenik a kollázstechnika esztétikája. Az első kollekciót a tájképfestészet hagyományai által inspirált, mégis stilizált, absztrakcióval játszó képek alkotják: merész színekben pompázó sziklás tájak és vízesések. Bár a tradicionális síkszövött minták általában geometrikusak, ritmikusan ismétlődőek vagy tükrözöttek, Kata geometrikus mintáit játékosság és szabálytalanság jellemzi, így kivételezésük technikailag is izgalmas kihívást jelentett.

A szőnyegek előrendelésre készülnek, ha valakinek felkeltették az érdeklődését, Kata honlapján keresztül, vagy Instagram dm-ben tud érdeklődni, de a What The Rug honlapján keresztül akár rögtön le is adhatjuk rendelésünket.

Fotó: Talabér Géza

Olvass tovább!