Ikebana ihlette magyar kerámiák

2020. szeptember 09.
A KOKOMO-t a növények szeretete és a japán ikebana inspirálta, de Glaser Eszter azt is el tudná képzelni, hogy alkotásai egy napon felnagyítva játszótérré válnak – hiszen a játékosság és a rugalmas felhasználási lehetőség már most is kulcselem.

Glaser Eszter rajong a növényekért és a japán virágrendezés, azaz az ikebana művészetéért – amikor ezek a szenvedélyei találkoztak a kerámiázással nagyjából fél évvel ezelőtt, rögtön megszületett a KOKOMO egyedi formavilága. A szoborszerű tárgyak hosszú, hengeres elemekből – ahogyan Eszter viccesen fogalmaz, „kukacokból” – állnak össze, így születnek meg végül a szabálytalan, semmihez nem hasonlítható formák, amiket a színes, absztrakt mintákkal dolgozó festés tesz igazán játékossá és izgalmassá.

„Alapvetően nagyon sokat dolgozom, így fontos volt, hogy a KOKOMO játék legyen, és mivel a kedvenc időtöltéseim a növényekhez és az agyagozáshoz kötődnek, hamar kiforrt, hogy ezeket ötvözzem valamilyen formában. A névválasztás volt a legegyszerűbb, ugyanis a Beach Boys Kokomo című dala a legnagyobb kedvencem” – meséli Eszter. Azt mondja, az ikebana magas szintű elsajátítása sosem volt célja, inkább arra törekszik, hogy szabadjára engedje fantáziáját, és időtálló, funkcionális tárgyakat hozzon létre.

Bár a KOKOMO kerámiák nem hasonlítanak hagyományos tárgyakra, az alkotó szerint csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő funkciót nekik – saját tapasztalata szerint lehet belőlük váza, fogkefetartó vagy akár szappantartó is. A KOKOMO tehát játékra hív, nem véletlen, hogy Eszter azt is el tudná képzelni, hogy munkái egyszer felnagyítva játszótérré váljanak: „Amikor kész lettek az első darabok, a barátaim rögtön azt mondták, hogy olyanok, mint egy játszótér játékai, ez volt az első, ami eszükbe jutott. A színeket és a mintákat nagyon el tudnám képzelni köztereken, szívesen foglalkoznék ilyesmivel is!”

A KOKOMO kerámiákat a The Garden Studióban és a NOS-ban lehet beszerezni, de ha valaki személyre szabott darabra vágyik, egyeztethet Eszterrel a Kokomo_Ceramic Instagram-oldalán keresztül!

Olvass tovább!