Díjat nyert a magyar dizájnlámpa

2020. szeptember 15.
Az Illan névre keresztelt lámpa gyártója egy véletlen folytán lett az olasz Luceplan. A manufaktúrával az alkotó, Horváth Zsuzsa 2018 áprilisában, a milánói dizájnhéten megrendezett SaloneSatellite-en találkozott.

„Nagyon nagy érdeklődéssel álltak hozzá a lámpához, jó észrevételekkel és szakértelemmel – mesél az együttműködés kezdetéről Zsuzsanna. – A kiállítás után szerencsére meg is kerestek e-mailben, hogy hozzunk össze egy Skype-os megbeszélést, ahol bemutatom részletesebben a lámpát és a koncepciót. Szerintem minden tervező egy ilyen találkozásról és ilyen gyártóról álmodik, mint ők. Nagy szakmai tudással és technikai háttérrel rendelkeznek, megértik a tárgyad lényegét, és ezt viszik tovább a termékfejlesztésben, hallgatva a tervező igényeire. Ugyanakkor bátran előállnak ötleteikkel és opciókkal, amikből aztán én mint tervező választhatok. Az, hogy most velük dolgoztam, nem jelent semmilyen elkötelezettséget, kizárólagosságot, mondom ezt annak ellenére, hogy bármelyik új lámpámat szívesen látnám ismét az ő gyártásukban. De vannak új termék ötleteim, nem mind lámpa, így egy részük biztosan máshoz kerül.”

Az Illan különlegessége megnyugtató mozgásában rejlik 

A tervező szerint az Illan egy igazán egyedi, karakteres formájú, meleg fényű lámpa. Legkiemelkedőbb tulajdonságának megnyugtató mozgását tartja, ami felkelti a figyelmet és leköti szemlélőjét egy pillanatra a mindennapi élet sűrűjében, jelezve, hogy nem árt néha megállni és élvezni a pillanatot, mielőtt elillan.

A lámpa bemutatása óta elindult hódító útjára. Az Illan a Frankfurti Light + Building Best of díját már bezsebelte, és további díjakra nevezték még idén, például az angol Dezeen Awardsra, illetve a Magyar Formatervezési díjra. Ezeknek eredménye októberben kerül nyilvánosságra. 

Nem ritka, hogy Zsuzsanna visszajelzéseket kap viszonteladóktól és vásárlóktól, hova, kihez, milyen térbe került lámpája: „Az egyik első e-mail ezügyben egy belga viszonteladótól jött, aki még 2017-ben szeretett bele az Illanba, és az első megrendelők között 2019 decemberében már meg is kapta showroomjába. Erről több szögből is kaptam fotót. De küldtek már nekem képet Instagramon keresztül is. Az Illan egy családi ház lépcsője fölött díszeleg. A vásárló egy korábbi kiállítás látogatója volt, ott ismerkedtünk meg. Nagyon jólesik a visszajelzés, és külön öröm, amikor egy régi érdeklődő jelez, hogy megkapta ő is a lámpáját. Alig várom, hogy magyar visszajelzéseket is kapjak! A lámpa hazai elsődleges forgalmazója a Solinfo, és a Wesselényi utcai showroomjukban már meg is tekinthető Illan.”

Zsuzsanna további tervei 2021-ben mutatkoznak be a milánói dizájnhéten

A tervező jelenleg saját ötletektől és inspirációktól vezérelve dolgozik, ami talán a könnyebb út bizonyos szempontból, de részt vesz pályázatokon is, amelyek konkrét gyártótól jönnek konkrét terméket keresve: „Most éppen főleg fémtermékeken dolgozom, ami engem is meglepett, mivel a fa és papír a kedvenc anyagaim, viszont ez lehetőséget ad arra, hogy új technológiákat ismerjek meg. Formák terén még mindig a minimalista geometrikus stílusban mozgok szívesen, lehetőleg egy kis nőies/organikus vonással. Technológiákat illetően a lézervágás dominál a prototípusok készítésénél. Ezzel most elárultam, hogy ismét lapra szerelhető, laposra csomagolható dolgokkal foglalkozom, de természetesen a végső termék esetében ez nem mindig a legcélravezetőbb technika, így a CNC és kémiai maratás (etching) is foglalkoztat” – mesél jelenlegi tervezői munkájáról.

És hogy kik inspirálják őt? Kiemeli Michael Anastassiades nevét, aki jelenleg nagyon elismert dizájner, de említi Joris Laarmant is, aki a magyar tervező szerint egészen elképesztően fantasztikus dolgokat csinál a jelenleg rendelkezésre álló, illetve a külön ezért kifejlesztett 3D nyomtatási technikák terén. Művészeti inspirációt pedig leginkább Olafur Eliasson és Jeppe Hein munkáiból merít. „Természetesen szuper tehetséges Aaltos évfolyamtársaim munkásságát is figyelemmel kísérem – hangsúlyozza Zsuzsanna, és kiemeli a Studio Finna és Laura Väre munkáit. – Jövőre a már megtervezett termékeim prototípusainak előállításán dolgozom. Ezekből némelyik könnyebben, némelyik nehezebben kivitelezhető. Remélhetőleg a Covid nem áll utunkba, és be tudom őket mutatni jövőre a milánói dizájnhéten. Jó lenne ismét olyan szerencsésnek lenni, mint 2018-ban, és újra olyan gyártóra lelni ott, mint a Luceplan.”

A lámpa ötlete a különböző anyagokon lézervágással végzett kísérletezésből, modellezésből ered.

Ha geometrikusan vágott papír- és falapokat függesztünk fel, akkor a gravitációnak köszönhetően ezek teljesen új tulajdonságokat kapnak. Az Illan lámpát az áttetszőség, a hajlékonyság, a finom hullámzó mozgás jellemzi leginkább. 

A vágás egyszerű, koncentrikus mintája a fát háromdimenziós szoborrá formálja, amelyre már egy finom fuvallat is hatást gyakorol. A lámpa meleg fénye a fafelületről harmonikus rezonanciában visszatükröződve kellemes, nyugtató érzetet kelt.

Az Illan a művészet és a dizájn határvonalán tartja egyensúlyban a funkcionális minőséget, a szép megjelenést és azt az apró varázslatot, amelyre a mindennapokban szükségünk van.”

A lámpa szerkezete FSC® (Forest Stewardship Council®) fából készül, amely olyan erdőkből származik, ahol etikus, felelősségteljes gazdálkodás zajlik a szigorú környezeti, társadalmi és gazdasági normáknak megfelelően. A fenntartható anyagok használata mellett a termék teljes fejlesztési folyamatát és életciklusát egy ökológiailag felelős megközelítés vezérli. Az alkotóelemek száma a minimumra csökkentett, a gyártási folyamatok pedig alacsony környezeti hatással zajlanak. 

A fa zerkezet egy a lámpa méretétől függően 1-2,5 mm vastagságú lapból, koncentrikus körök kivágásával készül. A lámpa ezen részét laposan, fektetve szállítják. Végső formáját és volumenét az összeszerelés pillanatában nyeri el. A termék különböző részei könnyedén elkülöníthetőek egymástól a megfelelő szállítás érdekében. A nagy hatásfokú LED-források és a fénytompító rendszerek használata az elektromos energia megtakarítását biztosítja. Előbbi tényezőknek köszönhetően garantált a kicsi és könnyű csomagolás, amellyel anyag- és szállítási költségeket is spórolni.

Olvass tovább!